DOBROVOLJNO DAVANJE KRVI NA TERITORIJI OPŠTINE STARI GRAD

U okviru Letnje kampanje, koja se ove godine tradicionalno održava već petnaesti put, na teritoriji opštine Stari grad, u petak, 19. jula, u prostorijama Biblioteke grada Beograda, biće organizovano dobrovoljno davanje krvi. Institut za transfuziju krvi Srbije u saradnji sa Crvenim krstom Srbije pozivaju sve ljude velikog srca da odvoje malo vremena, daju krv i jedan možda sasvim običan petak učine posebnim sebi i drugima.
Ceo postupak od dolaska davaoca do napuštanja službe traje oko 30 minuta, a sastoji se od: popunjavanja upitnika za davaoca, registracije, određivanja nivoa hemoglobina, lekarskog pregleda, davanja krvi.
Krv davalaca će biti detaljno ispitana i na bolesti koje se mogu preneti i transfuzijom: SIDA, žutica B i C i sifilis. Ove analize su besplatne, a rade se iz uzorka krvi svakog davaoca posle svakog davanja krvi.

Cilj kampanje je obezbeđivanje dovoljnih količina krvi za sve bolničke ustanove u Beogradu i deset bolničkih centara u centralnoj Srbiji, kao i promocija društveno odgovornog i humanog dobrovoljnog davanja krvi.
Kao i do sada, kampanja ima promotivni i simbolično takmičarski karakter. Gradovi i opštine u Beogradu i Srbiji će se takmičiti za zlatnu, srebrnu i bronzanu plaketu ,,Šampion solidarnosti” koje Institut dodeljuje na kraju godine na svečanom prijemu u Skupštini grada Beograda.

Pozivamo sve Starograđane da se priključe akciji u opštini i time daju nemerljiv doprinos održanju stabilnih rezervi u nastupajućem periodu!