DESETI GITAR ART FESTIVAL OD 7. DO 14. FEBRUARA

Kao i ranijih godina, opština Stari grad podržava i finansijski pomaže održavanje Gitar art festivala. Ove jubilarne, desete godine, Asocijaciji klasičnih gitarista dodeljeno je 1.110.000 dinara za održavanje ugledne međunarodne manifestacije. Vodeći festivalski nastup biće veliki koncert proslavljenog italijanskog kompozitora Enija Morikonea koji će u Beogradskoj areni 14. februara nastupiti sa svojim orkestrom „Roma Sinfonietta“. Sa Morikonijem će nastupiti i veliki hor pod dirigentskom palicom Darinke Matić Marović. Morikone je najviše prepoznatljiv po muzici za više od 500 filmskih i televizijskih dela.

Ekskluzivan nastup na festivalu potvrdio je i čuveni britanski rok autor Sting koji će 8. februara nastupiti zajedno sa Edinom Karamazovim u Sava centru.
– Festival traje punih devet dana. Uvertirni program od 30. januara do 6. februara i festivalski program od 7. do 14. februara. Biće tu majstorskih radionica i predavanja, takmičenja, koncerata, promocija, graditelja gitara, izložbi…Majstorske radionice i predavanja će se odvijati na Fakultetu muzičke umetnosti. Takmičenja će se odvijati u dve etape (eliminacija i finale) i u šest kategorija. U prvoj kategoriji su oni do 11 godina, a u šestoj do 35 godina. Fond za nagrade je milion dinara.

Festival danas ima i prateći program gde se izdvaja organizacija „Midnight Guitar Art Cafe Club“ koji će se održavati svake večeri od ponoći do četiri sata ujutro od 7.-15. februara u sali „Pogon“ Doma omladine. Još jedan novitet za jubilarno festivalsko izdanje je pokretanje „Guitar Food Art“ programa po najboljim beogradskim restoranima.

Koncertni program

7.februar, Vicente& Amigo group (Sava centar)
8. februar, Sting i Edin Karamazov (Sava centar)
9.februar, Alirio i Senio Diaz, Edin Karamazov, Quartet, Kayuhito Yamashita i Vojin Kocić (Kolarac)
10. Februar, Xuefei Yang, Pavel Steidl, Gabriela Demeterova, Roland Dyens, Badi Assad (Kolarac)
11. februar, Vera Ogrizović, Srđan Tošić, Aleksandar Hadži Đorđević, Zoran Anić, Vesna Petković, Darko Karajić, Miloš Janjić, Zoran Krajišnik i Dušan Bogdanović (Kolarac)
12. Costas Cotsiolis, AnieloDesiderio, Roberto Ausel, EOS Guitar Quartet i Zoran Dukić (Kolarac)
13. Miroslav Tadić, Vlatko Stefanovski i Teodosi Spasov (Sava centar)
14. Enio Morikone (Beogradska arena)