DELEGACIJA OPŠTINE STARI GRAD U RADNOJ POSETI GRČKOM GRADU VALESTINO: DVESTA GODINA OD SMRTI GRČKOG PESNIKA RIGE OD FERE

Delegacija Gradske opštine Stari grad, koju su činili zamenik predsednika Gradske opštine Stari grad Aleksandar Todorović i članovi Veća opštine Branislav Zec i Nikola Blagojević boravila je u zvaničnoj poseti bratskoj opštini Rige od Fere u Grčkoj. Na poziv gradonačelnika grada Valestino, Dimitrisa Nasikasa naša delegacija prisustvovala je ceremoniji povodom obeležavanja dva veka od smrti grčkog revolucionara i pesnika Rige od Fere, gde su položili venac na spomenik i odali počast jednom od istaknutih boraca protiv Osmanskog carstva, koji je ubijen u Kuli Nebojša u Beogradu.
Nakon događaja upriličen je i radni sastanak sa istaknutim predstavnicima gradova i opština na kome su razmatrani pravci buduće saradnje naših opština u oblasti kulture, turizma i obrazovanja. Zamenik predsednika opštine Stari grad Aleksandar Todorović, zahvalio je domaćinima na izuzetnom gostoprimstvu i ukazao na važnost očuvanja dobrih odnosa i tradicionalnog prijateljstva naša dva naroda.


,,Vekovno prijateljstvo srpskog i grčkog naroda, kao i stradanje grčkog nacionalnog junaka Rige od Fere u Kuli Nebojša u borbi dva naroda za slobodu, obavezuje nas da narednim generacijama ostavimo zalog iskrenog prijateljstva, solidarnosti, razumevanja i saradnje za dobrobit svih nas“, istakao je Aleksandar Todorović.


Tokom radne posete Valestinu, domaćin delegaciji opštine Stari grad bio je otac Atanasije Traikos, jedan od najzaslužnijih za osmogodišnju saradnju dve opštine, koji je u više navrata bio i gost opštine Stari grad. Grčka opština Riga od Fere, grada Valestinovo i beogradska opština Stari grad
2013. godine potpisale su Sporazum o saradnji i bratimljenju i na taj način
učvrstili tradicionalne prijateljske veze dva naroda. Inicijativa o uspostavljanju saradnje potekla je od strane grčke opštine 2012. godine.

Grčki nacionalni junak Riga od Fere (1757-1798),čije ime nosi jedna od ulica na Starom gradu, bio je grčki revolucionar, pesnik, nacionalni heroj, i prva žrtva ustanka protiv Osmanskog carstva. Pogubljen je od strane Turaka je u Kuli Nebojša 24. juna 1798. godine. Spomenik ovom grčkom junaku, podignut je 1994. godine od strane grada Beograda i Ministarstva kulture Grčke, a nalazi se na uglu ulica Rige od Fere i Tadeuša Košćuška u opštini Stari grad.