DELEGACIJA AMBASADE KRALJEVINE ŠVEDSKE I ČLANOVI ORGANIZACIJE MANIFESTACIJE „SRBIJA U RITMU EVROPE“ POSETILI OPŠTINU STARI GRAD

 

Predsednik Gradske opštine Stari grad Radoslav Marjanović, sa svojim saradnicima, sastao se danas sa zamenikom ambasadora Kraljevine Švedske Joakimom Vernom i predstavnicima manifestacije „Srbija u ritmu Evrope“, na čelu sa izvršnim direktorom Davidom Makevićem, povodom učešća učenika opštine Stari grad na ovom takmičenju.

Današnjem sastanku, koji je održan u opštini Stari grad, prisustvovali su i zamenik predsednika Aleksandar Todorović, predsednik Skupštine opštine Dušan Petrić, v.d. direktorka Ustanove kulture „Parobrod“ Marija Pavlović, kao i mladi i talentovani pevači Petar Aničić i Tamara Pešić, i plesna grupa „Frisky dance crew“, članovi tima koji će na ovogodišnjem takmičenju „Srbija u ritmu Evrope“ predstavljati Stari grad.

„Radujem se da je današnji susret sa delegacijom ambasade Kraljevine Švedske iniciran upravo mladima. Mladi čine budućnost svih nas i zato ih je potrebno podržati i pravilno usmeriti. Ovakva takmičenja su od neprocenjive važnosti budući da podstiču razvijanje talenata i upoznavanje sa drugim kulturama i nacijama. Veliko nam je zadovoljstvo što će naš tim predstavljati Švedsku na takmičenju „Srbija u ritmu Evrope“, jer to lepa prilika da se pokrene saradnja i na budućim zajedničkim projektima“,  izjavio je Radoslav Marjanović.

Manifestacija „Srbija u ritmu Evrope”  zamišljena je tako da mladi i talentovani pevači i plesači iz opština i gradova Srbije, na takmičenju predstave svoju opštinu i zemlju Evrope koja im je dodeljena od strane organizatora ovog muzičkog takmičenja.

Zamenik ambasadora Joakim Vern na sastanku je istakao da mu je takođe drago što će Švedsku predstavljati mladi sa opštine Stari grad, s obzirom da je to i opština na kojoj živi.

„Manifestacije kao što je „Srbija u ritmu Evrope“ su veoma popularne u Švedskoj.  Takvi projekti su nešto što uvek želimo da podržimo, s obzirom da podižu svest kod mladih ljudi o prihvatanju različitosti i negovanju evropskih vrednosti“, naveo je zamenik ambasadora Švedske u Beogradu Joakim Vern.

Izvršni direktor organizacije David Makević „Srbija u ritmu Evrope“ posebno se zahvalio opštini Stari Grad i Ambasadi Švedske što su podržali ovo muzičko takmičenje koje će omogućiti deci širom Srbije da pokažu svoje talente.

„Ovakve manifestacije su prava prilika da se podstakne partnerstvo i saradnja između jedinica lokalne samouprave, nevladinog sektora i ambasada. Ove godine u naš projekat je uključeno 24 ambasada stranih država u Srbiji “, istakao je Makević.

Pored navedenog, na sastanku se razgovaralo  o saradnji opštine Stari grad i Ambasade Kraljevine Švedske u oblastima kulture, obrazovanja i upravljanja lokalnom samoupravom.

„Posebno smo zainteresovani za saradnju na projektima iz oblasti životne sredine, budući da je Švedska vodeći donator u Srbiji u ovoj oblasti“, izjavio je predsednik opštine Radoslav Marjanović.

Jedna od ključnih tema bila je iniciranje saradnje sa centralnim opštinama i gradovima u Švedskoj u cilju turističke promocije opštine Stari grad, ali i razmene iskustava i primera dobre prakse u upravljanju jedincima lokalne samouprave, a sve u cilju unapređenja kvaliteta života naših građana.