“DANI EVROPSKE BAŠTINE“- INDUSTRIJSKO NASLEĐE NA STAROM GRADU

Opština Stari grad i Ustanova kulture „Parobrod“ u okviru manifestacije „Dani evropske baštine“, 25. septembra, u 12.00 sati, organizuju besplatnu vožnju brodom „Beograd 25“, u okviru koje će se održati predavanje mr Rifata Kulenovića i mr Gordane Karović, muzejskih saradnika u Muzeju nauke i tehnike na temu industrijskog nasleđa na Starom gradu.

Istog dana u u 18 sati u prostorijama UK „Parobrod“ 8, Kapetan Mišina 6a, za sve zainteresovane biće organizovano predavanje i prezentacija sa akcentom na kulturna dobra na vodi.

Interesovanje i naklonost javnosti za industrijsko nasleđe i uvažavanje njegovih vrednosti najsigurniji su način da se ono očuva, a GO Stari grad nastoji da skrene pažnju na neke važne lokalitete na ovoj opštini. Prvenstveno se misli na pojedina mesta i neke stare građevine, pored kojih svakodnevno prolazimo, nedovoljno informisani, ponekad isto tako malo svesni njihovog potpunog istorijskog značaja.

Plovidba brodom ”Beograd 25”, nizvodno Dunavom, do Pančevačkog mosta, a zatim uzvodno Savom do Beogradskog sajma, biće prilika da se postioci upoznaju sa zanimljivostima o Dorćolskoj termocentrali ”Snaga i svetlost” i Luci Beograd na dunavskoj obali, o Beton hali – starom magacinu sa sačuvanim starim kranom na savskom pristaništu, kao i o Kapetaniji samog beogradskog pristaništa.

U okviru plovidbe biće pomenuti i objekti nekadašnje industrijske zone uz reke, a biće reči i o značaju rečnog saobraćaja i očuvanim istorijskim brodovima u beogradskom akvatorijumu kao i olupinama koje se nalaze na dnu dveju reka. Nakon plovidbe brodom, u UK ”Parobrod” vodiće se razgovor na ovu temu uz kratke prezentacije.

Zbog ograničenog broja mesta, svi sugrađani zainteresovani za predavanje i vožnju brodom kao i za prisustvo predavanju u UK Parobrod, mogu da se jave na brojeve telefona Kontakt centra Gradske opštine Stari grad: 011/ 785 29 99; 063/ 785 29 99 i unapred rezervišu svoje mesto.

Na slici dole brod Župa, vršnjak “Titanika”.