DAN ZDRAVIH NAVIKA U OPŠTINI STARI GRAD: „SVI NA VAGU – NA KORAK DO GINISA”

Udruženje za prevenciju gojaznosti „Svi na vagu” nedavno je dobilo kandidaturu za Ginisovu knjigu rekorda za najviše izmerenih ljudi na jednoj vagi. Tim povodom, danas je u svečanoj sali opštine Stari grad obeležen Dan zdravih navika i održana je manifestacija „Svi na vagu – na korak do Ginisa”, koju je otvorila predsednica Skupštine opštine Mila Popović.

“Opština Stari grad do sada je organizovala i podržala mnoštvo manifestacija čiji je cilj promocija zdravlja i zdravog načina života. Drago nam je da su se naši sugrađani odazvali pozivu da danas besplatno prekontrolišu svoj metabolički status, trigliceride, šećer u krvi, vitaminsko-mineralni status, ali i da odslušaju besplatna predavanja o različitim aspektima zdravlja”, istakla je predsednica Skupštine Mila Popović.

Predavanje je održala i predsednica Udruženja za prevenciju gojaznosti “Svi na vagu” Milka Raičević, koja se posebno osvrnula na problem nedovoljne zastupljenosti nutricionista u primarnoj zdravstvenoj zaštiti.

“Osim nastojanja da u svakoj prilici promovišemo zdrav način života i ishrane, naročito među decom, naš cilj je i uključivanje što više nutricionista dijetetičara u zdravstveni sistem Srbije. Domovi zdravlja su uglavnom bez nutricionista. Na primer, u Domu zdravlja Stari grad postoji dobar preventivni centar, ali i on je ostao bez nutricioniste”, kaže Milka Raičević. “Na teritoriji grada Beograda, u okviru primarne zdravstvene zaštite, postoji svega sedam nutricionista, koji su raspoređeni u tri doma zdravlja.”

Na skupu je bilo reči i o uzrocima i posledicama gojaznosti dece i mladih, značaju vitamina i minerala u ishrani, idejama za zdravo kuvanje, a skupu su se pridružile i brojne organizacije kao što su Udruženje žrtava nasilja “Hajr”, Omladina JAZAS-a, Asocijacija “Žena plus”.