„DAN BAJRAKLI DŽAMIJE”

U Etnografskom muzeju danas je održana svečanost pod nazivom „Dan džamije“, koja predstavlja svojevrsno podsećanje na petogodišnjicu dana kada je zapaljena beogradska Bajrakli džamija, kao i džamije u Nišu i Novom Sadu.

Ovom događaju su prisustvovali Beogradski Muftija Muhamed Jusuf Spahić, kao domaćin; profesor islamistike Darko Tanasković; vladika Profirije, u ime Srpske pravoslavne crkve; Milijana Ajzenkol iz Međureligijskog centra; profesor Rade Božović, autor knjige „Islam i Arapi“; rabin Jevrejske zajednice u Srbiji, Isak Asijel; kao i Reis Adem Zilkić (Islamska zajednica Srbije). U ime opštine Stari grad, ovom podsećanju su prisustvovali su Ana Danilović, zamenica predsednika opštine i Milo Kovačević, zamenik načelnika opštinske uprave.

Na početku je pročitan istorijat džamije, nakon čega je prisutnima prikazan dokumentarni film o događajima od 18. marta 2004. godine, kojom prilikom je izgorelo nekoliko hiljada knjiga starih 400 godina.

Profesor Tanasković je tom prilikom rekao da bi bio srećan da se slični skupovi održavaju i u Prizrenu i Podujevu, gde su takođe stradali srpski verski objekti, a vladika Porfirije da je spaljivanje bilo koje bogomolje, spaljivanje onog što pripada svima nama. Rabin Isak Asijel je naveo da je paljenje Bajrakli džamije udarac na Beograd koji spaja, a reis Adem Zilkić da bogomolje nisu sazdane samo od kamena i mermera već i od naših duša.

Posle ovog skupa, prisutni su posetili Bajrakli džamiju, gde je organizovana izložba.