OBELEŽEN MEĐUNARODNI DAN OSOBA SA INVALIDITETOM: GRADSKOJ OPŠTINI STARI GRAD PRIZNANJE ZA UČEŠĆE U AKCIJI „ČEP ZA HENDIKEP“

Povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom koji se u svetu obeležava 3. decembra i deset godina od osnivanja Udruženja „Čep za hendikep“ iz Zrenjanina, u velikoj sali Gradske opštine Stari grad održana je tribina i dodela priznanja svim požrtvovanim pojedincima, institucijama, državnim i privatnim kompanijama, koji su se istakli u tradicionalnoj akciji za pomoć osobama sa invaliditetom „Čep za hendikep“.

Rezultatima ove humane akcije, koja je u proteklih deset godina postala prihvaćena širom Srbije, značajno je doprinela i Gradska opština Stari grad. Tim povodom, priznanje je u ime opštine primio zamenik predsednika Aleksandar Todorović, koji je istakao opredeljenje Gradske opštine Stari grad da pomaže osobama sa invaliditetom. On je najavio i poseban program koji će opština organizovati kao pomoć i podršku za njih.

„Udruženje „Čep za hendikep“ uspelo je da animira na stotine hiljada građana Srbije kako bi se skrenula pažnja na duge rokove prilikom dobijanja ili zamene ortopedskih pomagala bez kojih je život osoba sa invaliditetom nemoguć. Sakupljanjem čepova koji se recikliraju i na taj način dobija novac za nabavku ortopedskih pomagala, Udruženje je velikom broju građana skrenulo pažnju i na značaj reciklaže u zaštiti životne sredine. Opština nastavlja da učesvuje u ovoj velikoj akciji, a za sve osobe sa invaliditetom organizuje i brojne volontere opštinskog Volonterskog servisa koji im pomažu u obavljanju svakodnevnih aktivnosti, kao što je odlazak u nabavku ili apoteku“, rekao je zamenik predsednika opštine Stari grad Aleksandar Todorović.

Zoran Martinov, predsednik Udruženja „Čep za hendikep“, rekao je da je misija u protekloj deceniji bila poboljšanje kvaliteta života osoba sa invaliditetom i zahvalio velikom broju građana, predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama, ministarstvima, ambasadama, kao i svim društveno odgovornim kompanijama i preduzetnicima što su učestvovali u akciji prikupljanja čepova za reciklažu.

„Upotrebom adekvatnih ortopedskih pomagala osobe sa invaliditetom ostvaruju sve svoje potencijale, poboljšava im se kvalitet života i oni su samim tim veoma zadovoljni. Kroz decenijsko iskustvo koje smo stekli znamo da smo ukazali na gorući problem, kao i da smo kod običnih ljudi i dece uspeli da podstaknemo empatiju i osećaj da pomognu osobama sa invaliditetom“, rekao je Zoran Martinov.