ČAS UNAPREĐENJA BEZBEDNOSTI U SAOBRAĆAJU ODRŽAN U „ALASU”

Starogradski osnovci drugog i trećeg razreda obuhvaćeni su programom unapređenja bezbednosti u saobraćaju koji sprovodi Gradska opština Stari grad, u svim starogradskim osnovnim školama.

Današnjem času, za 143 osnovca i učiteljica, OŠ „Mihailo Petrović Alas”, prisusvovali su predsednik opštine Stari grad Marko Bastać, član Veća opštine Lazar Lešnjak i zamenik načelnika Uprave Milo Kovačević.

Nakon upoznavanja sa osnovama bezbednog ponašanja u saobraćaju, na semaforima, pešakim prelazima, trotorarima i ulicama Starog grada, koje je održao saobraćajni instruktor Igor Šimpraga, radoznali osnovci su postavljali pitanja – kako da bezbedno voze bicikle, savetovali drugare da treba da provere njihovu ispravnost pre vožnje, pitali su kako da se bezbedno kreću starogradskim ulicama, a neki su upozoravali da se nikako ne nose slušalice na ušima dok voze bajsove!

– Bilo je i jedno interesantno pitanje – kad možemo da polažemo vozački ispit, što je dobar pokazatelj da je većina pažljivo pratila predavanje. Bezbednost u saobraćaju je jako važna, posebno u ovako, visoko urbanizovanoj opštini, sa velikom frekfencijom saobraćaja kakva je Stari grad. Najbolji način da decu zaštitimo je da ih na vreme i svakodnevno edukujemo o osnovnim pravilima bezbednog ponašanja – kaže Igor Šimpraga.

Predsednik opštine Marko Bastać je nakon predavanja svakom drugaku i trećaku „Alasa” uručio praktičan opštinski poklon – kesu sa fluorescentnim prslukom, za svakodnevno bezbedno kretanje od kuće do škole, kao i popularni udžbenik „Pažljivkova pravila u saobraćaju”.

Prsluci služe kako bi najmlađi učesnici u saobraćaju bili vidljiviji i skretali pažnju, pre svega, vozačima da budu oprezniji i prilagode brzinu kretanja, dok će osnovci, čitajući i prelistavajući knjigu sa puno ilustracija, obnoviti naučeno, pre svega važna pravila ponašanja u saobraćaju koja su čuli tokom predavanja.