BESPLATNE POSETE IZLOŽBAMA ISTORIJSKOG MUZEJA SRBIJE

Opština Stari grad, od utorka, 24. oktobra, od 18 sati, počinje realizaciju programa besplatnih stručno-vođenih poseta aktuelnim izložbama Istorijskog muzeja Srbije, koje su namenjene svim Starograđanima.

Program, koji je nastao kao plod uspešne saradnje Gradske opštine Stari grad i Istorijskog muzeja Srbije, počinje stručno vođenom posetom izložbama „Zaostavština Olje Ivanjicki” i „Srbija 1915–1916”.

Program će se odvijati jednom mesečno, a svi zainteresovani sugrađani, koji poseduju „Starogradsku karticu”, mogu da se za njega prijave putem opštinskog Kontakt centra na telefonski broj 785 2 999.

Izložba „Zaostavština Olje Ivanjicki”, za koju vlada veliko interesovanje i koja budi pažnju poštovalaca likovne umetnosti, prvi put široj javnosti prikazuje bogatu zaostavštinu čuvene umetnice. Izložba je do sada najobimniji presek Oljinog raznovrsnog umetničkog stvaralaštva na polju slikarstva, vajarstva, modnog dizajna, arhitekture i poezije. Izloženo je gotovo 200 umetničkih slika, skulptura i crteža. Između ostalog i serija portreta ličnosti koje su, po umetnici, obeležile prošli vek, kao i izbor iz kolekcija „Tesla”, „Njegoš” i „Carstvo” koje je umetnica uradila za Modnu kuću „Mona”.

Druga izložba u programu, „Srbija 1915–1916”, autora dr Dušice Bojić i muzejskog savetnika Nebojše Damnjanovića, nastoji da, kroz do sada neizlaganu arhivsku građu, artefakte i fotografije što potpunije prikaže stradanje i značaj ovog perioda srpske istorije – tokom 1915. i 1916. godine, kada se naša zemlja suočila sa velikom epidemijom tifusa, diplomatskim pritiscima saveznika da se odrekne ratnog cilja, potom, herojsku odbranu Beograda (1915), povlačenje preko Crne Gore i Albanije, kao i evakuaciju na Krf, ali i brojne zemlje Evrope i Afrike. Interaktivne instalacije koje su deo postavke na savremen način približavaju stradanje i herojstvo srpske vojske i naroda u Velikom ratu.

Posetioci izložbe će u posebnom delu galerije biti u prilici da vide i izložbu do sada u Srbiji neizlaganih slika poznatog holandskog slikara Gaspara van Vitela, koji je veći deo života proveo u Italiji, zbog čega je poznat i kao Gasparo Vanviteli.

Van Vitel je jedan od najslavnijih pejzažista Rima i ubraja se među glavne začetnike veduta žanra pejzažnog slikarstva u Italiji. Postavka obuhvata reprezentativne primerke– dva umetnička dela s kraja 17. i početka 18. veka, u tehnici ulje na platnu – „Pogled na Rim sa Trga Pjaca Navona” i „Pogled na Rim sa Trga Pjaca del Popolo”.