BESPLATNA MUZIČKA RADIONICA ZA DECU – MUZIKALIŠTE NA STAROM GRADU

Gradska opština Stari grad, uz podršku dve profesorke muzike Milene Rajković i Milene Martinov Stojković, pokreće muZikalište, radionicu za učenike od trećeg do šestog razreda osnovne muzičke škole, gudačkog odseka.

MuZikalište je muzička radionica namenjena deci koja su stekla osnove muzičkog obrazovanja, notno su opismenjena i spremna da učestvuju u potpuno novoj orkestarskoj avanturi.

Već je potvrđeno i naučno dokazano u kojoj meri klasična muzika ima važan uticaj na celokupan razvoj deteta. Od razvoja motorike, logike, mišljenja, emocionalnog razvoja, preko socijalizacije, govora, izražavanja i oslobađanja od treme pa sve do razvoja intelekta, memorije, bržeg i lakšeg učenja. Jedan od ciljeva radionice je da se deci kroz pažljivo birane, obogaćene i prilagođene aranžmane približi klasična muzika, što ujedno doprinosi i promeni odnosa dece prema formalnom muzičkom obrazovanju.

Svi polaznici muZikališta biće na zanimljiv način upoznati i sa epohama i stilovima muzičkog stvaralaštva. Deci će biti omogućeno da pored prearanžirane klasične muzike (predviđene školskim programom) sviraju i muziku iz omiljenih dečijih filmova kao i da učestvuju na različite načine (pevajući, svirajući perkusije i druge instrumente), ali i da organizovano posećuju nekoliko koncerata godišnje (Kolarac, BG Filharmonija itd.).

Program su osmislile nastavnice violine (Milena Rajković) i viole (Milena Martinov Stojković), koje iza sebe imaju više od deceniju radnog iskustva, bavljenja muzikom i pedagogijom, kao i brojne nagrade i zapažene uspehe dece na međunarodnim i republičkim takmičenjima.

Radionica će se odvijati dva puta nedeljno u trajanju od po sat vremena, a planirana su najmanje dva javna nastupa, kao i formiranje manjih kamernih sastava od najistaknutijih polaznika.

Opština Stari grad poziva zainteresovane da se prijave pozivom opštinskom Kontakt centru na broj 785-2-999, radnim danima od 8 do 15.30 sati.