BAŠTE MORAJU POŠTOVATI ISCRTANE GABARITE

Iako se prošlog leta vodila polemika oko potpunog uklanjanja bašti iz Knez Mihailove ulice, od te ideje se ipak odustalo. „Proterivanje” stolova i stolica zamenjeno je – detaljnim iscrtavanjem bašti po najpoznatijem šetalištu u prestonici.

Posle više od sedam ili osam godina, sve bašte restorana u Knez Mihailovoj i u sporednim ulicama su po prvi put označene belom bojom. Samim tim, potpuno je jasno koji su gabariti ugostiteljskih objekata. Do ovakve odluke došlo se upravo zbog toga jer je ranijih godina bio primer da su se ljudi su se sudarali sa stolovima i stolicama obližnjih kafića, kada su prolazili Knez Mihailovom ulicom.

– Mi smo prošle godine, na kraju letnje sezone, ucrtali neke od lokala. Trenutno smo u završnoj fazi iscrtavanja svih ostalih lokala u Knez Mihailovoj i svim sporednim ulicama. Napokon će svi imati jasan pregled dokle sme da ide koja bašta. Takođe, pored stolova i stolica, u okviru gabarita ulaze i suncobrani i tende, te i oni moraju da prate tu liniju koja je iscrtana na zemlji – objasnio je Marko Bastać, predsednik opštine Stari grad.
Kako je rekao, tender za plan postavljanja letnjih bašti je zatvoren, a projektna dokumentacija je napravljena.

– Sada plan ide na potvrdu od strane Sekretarijata za saobraćaj i Zavoda za zaštitu spomenika. Kada budemo dobili saglasnost od njih, on će postati zvaničan. S obzirom da su bašte već ucrtane i da opština već kontroliše bašte na osnovu projekta od prethodne godine, ukoliko sada dođe do nekih manjih izmena, uvek ih je moguće uneti i uskladiti sa novim planom – rekao je Bastać.

KO KRŠI PRAVILA, GUBI MESTO

Ko se ne bude pridržavao pravila, snosiće sankcije.

– Stvar koja je jako bitna, a koju većina ugostitelja ne zna jeste da ukoliko neko dva puta izađe iz gabarita i sačini se zapisnik od strane inspekcije, gubi pravo na baštu do kraja sezone – istakao je Bastać.