BAJRAMSKA SOFRA ISPRED DŽAMIJE

Povodom trodnevne proslave Ramazanskog bajrama Kulturno-dobrotvorno društvo „Gajret“ Islamske zajednice Srbije, organizovalo je juče, drugog dana praznika bajramsku trpezu kod Bajrakli džamije. Jevremova ulica bila je puna komšija i gostiju koji su se odazvali pozivu da 21. septembra i ova ulica ponese naziv „Ulica otvorenog srca“ ali i „Bajramska sofra“.

Ispred džamije muslimanski vernici prostrli su ćilime oko kojih su postavili stolove koji su se povijali od tereta raznih vrsta hrane. Muslimanke u tradicionalnoj nošnji goste su služile slatkišima i sokovima. Manifestacija u Jevremovoj je okupila veliki broj građana privučenih snažnim orijentalnim mirisima raznih tradicionalnih đakonija i obavezne baklave.

Najveći red mogao je da se primeti ispred štanda na kojem su građanima deljeni doneri i ćevapi dok su sa razglasa puštani diskretni orijentalni instrumentali.

Muftija Muhamed Jusufspahić je zahvalio Bogu i na lepom vremenu koje je omogućilo da se svečanost održi na otvorenom:

„Hvala Bogu i na lepom vremenu koje je omogućilo da se komšije bolje međusobno upoznaju. Sve je bog stvorio, Avramu je Svevišnji dao reč za sporazumevanje a ne nesporazume.“

Predsednik Skupštine grada Beograda Aleksandar Antić je čestitao muslimanski praznik i naglasio da svečanost oličava „Beograd u kojem želimo da živimo u kojem ćemo jedni druge da posećujemo na verske praznike. Verujem da ćemo takav Beograd izgraditi svi zajedno “.

Svečanost su posetili i čestitali praznik i rabin Isak Asijel, ministar kulture Nebojša Bradić a ispred opštine Stari grad praznik su čestitali Ana Danilović, zamenica predsednice opštine i Milo Kovačević, zamenik načelnika opštinske uprave.