OBNOVLJENA SARADNJA BRISELSKE OPŠTINE ILO SAKRE I SKADARLIJE

Saradnja između briselske opštine Ilo Sakre i Skadarlije obnovljena je 19. septembra u Gradskoj kući grada Brisela. Povelju o bratimljenju su, na dvadeset petogodišnjicu od početka saradnje, svečano potpisali Mirjana Božidarević, predsednica opštine Stari grad, Žan van Kalk, gradonačelnik briselske slobodne opštine Ilo Sakre, turističkog dela grada i Italo Sera, predsednik Ilo Sakrea.

Svečanom činu su prisustvovali Radmila Hrustanović, pomoćnik gradonačelnika Beograda, Žan de Hertog, pomoćnik gradonačelnika Brisela,

Radomir Diklić, ambasador Republike Srbije u Belgiji, Aleksandar Peković, zamenik gradskog sekretara za kulturu, Kosta Andrić, direktor beogradske Kancelarije za mlade, predstavnici Turističke organizacije Beograda i naše Privredne komore u Belgiji. Tom prilikom, Radmila Hrustanović uručila je zvanični poziv da delegacija grada Brisela poseti Beograd na dan ukidanja viza za građane Srbije.

Pre potpisivanja sporazuma, na prijemu u teatru Tone, Radmili Hrustanović, pomoćniku gradonačelnika Beograda, ambasadoru Radomiru Dikliću, Mirjani Božidarević, predsednici opštine Stari grad, Jasni Dimitrijević, direktorki TOB-a Vladi Iliću, vlasniku restorana “Šešir moj”, Ljiljani Jakšić, glumici, i gospodinu Mladenu Herclu, najzaslužnijem za obnavljanje saradnje, uručene su diplome počasnih građana Ilo Sakrea, kao i opštinska odlikovanja ovog, turističkog dela grada. Gradonačelniku Ilo Sakrea, Žanu van Kalku uručeni su simboli Skadarlije – žirado šešir i gospodski štap.

Predstavnici grada Beograda, Turističke organizacije Beograda i opštine Stari grad borave od 17. do 21. septembra u Briselu kao počasni gosti tradicionalne manifestacije grada Brisela. Srbija, Beograd i Skadarlija predstavljeni su prikladnim programima građanima i mnogobrojnim turistima evropske prestonice na dva štanda u blizini glavnog gradskog trga „Gran Plas”.

Naši štandovi opremljeni su u tradicionalnom duhu sa skadarlijskim suvenirima, a na njima je Beograd predstavljen kao grad kulture, sporta, zabave i idealna „siti brejk” destinacija. Svečani deo programa, u kom su posetiocima predstavljeni duh i atmosfera boemske četvrti Beograda, nastavljen je na mestu gde su se pre 25 godina bratimile opština Ilo Sakre i Skadarlija, uz pesmu i služenje srpskih specijaliteta.