APEL I UPOZORENJE SKUPŠTINAMA STANARA I SAVETIMA ZGRADA

Odeljenje za komunalne poslove i komunalnu inspekciju Gradske opštine Stari grad upozorava pravna i fizička lica i posebno apeluje na Skupštine stanara i Savete zgrada da na vreme i bezbedno uklone ledenice koje se stvaraju prilikom topljenja snega sa krovova i nastrešnica zgrada.
Po Zakonu o održavanju stambenih zgrada i gradskoj Odluci o kućnom redu, obaveza stanara, Skupština i Saveta zgrada i drugih pravnih i fizičkih lica je da prvo, ispred zgrada obezbede i ograde prostor ispod nastrešnica i krovova i potom pristupe bezbednom uklanjanju ledenica, koje predstavljaju potencijalnu opasnost po život i materijalna dobra građana.
U slučaju da komunalni inspektori, pri redovnoj kontroli, konstatuju neizvršenje zakonske obaveze, pristupiće izricanju propisanih sankcija. Kazne za pravna lica, u koja spadaju Skupštine stanara, preduzeća, banke i slično, kreću se i do 500.000 dinara, a za odgovorno lice (predsednik Skupštine stanara) kazna iznosi do 25.000 dinara. Za preduzetnike kazne iznose do 250.000 dinara, a za fizička lica (vlasnike objekata) do 25.000 dinara.
Još jednom apelujemo i upozoravamo sve da ispune svoje zakonske obaveze kako bismo prvenstveno sprečili eventualne neželjene posledice i povrede naših sugrađana.