ADAPTACIJA MUZEJA POZORIŠNE UMETNOSTI

Zahvaljujući pomoći opštine Stari grad, na objektu Muzeja pozorišne umetnosti u Jevremovoj 19. biće obavljeni zanatski, građevinski i molersko-farbarski radovi u okviru izložbenog prostora ustanove, reparacija spoljne i unutrašnje stolarije, zamena krovne konstrukcije, zamena oštećenih elemenata krovnog pokrivača novim elementima, zamena oštećene limene opšivke na spoju kose krovne ravni i fasade, demontaža fasadnih svetiljki, sanacija odžaka i montaža nosača zastave na fasadi.

-Ukupna vrednost navedenih radova iznosi 568 305, 32 dinara – rekla je Ksenija Radulović, direktorka Muzeja.

Muzej je osnovan 1950. godine i smešten je u prizemnoj kući površine 250 kvadrata, predstavlja objekat od posebnog značaja za kulturu Srbije, a s obzirom da je u pitanju najstarija privatna sačuvana kuća u Beogradu, podignuta 1836. godine (Božićeva kuća).

Od aktuelnih delatnosti Muzeja Ksenija Radulović izdvaja postavke posvećene umetničkom radu glumice Ljiljane Krstić, balerine i koreografkinje Sonje Vukićević, kao i postavke „Moji savremenici u karikaturi“ gde se Jovan Ćirilov prvi put javnosti predstavio kao karikaturista (čime se, inače, decenijama bavi), u toku je izložba „Humanitarne predstave i koncerti u Srbiji do 1945“.

Muzej poslednjih godina radi na digitalizaciji zbirki, a posebno je značajan projekat izrade sveobuhvatne baze podataka pozorišta u Srbiji. Baza za koju je program završen, a u toku je unos podataka obuhvata sve repertoare profesionalnih pozorišta i pozorišne ličnosti, s mogućnošću ukrštanja i pretraživanja.

Takođe, u pripremi je novi broj časopisa „Teatron“, koji se izdvaja kao jedan od vodećih umetničkih časopisa u zemlji – kaže direktorka.