АДАПТАЦИЈА МУЗЕЈА ПОЗОРИШНЕ УМЕТНОСТИ

Захваљујући помоћи општине Стари град, на објекту Музеја позоришне уметности у Јевремовој 19. биће обављени занатски, грађевински и молерско-фарбарски радови у оквиру изложбеног простора установе, репарација спољне и унутрашње столарије, замена кровне конструкције, замена оштећених елемената кровног покривача новим елементима, замена оштећене лимене опшивке на споју косе кровне равни и фасаде, демонтажа фасадних светиљки, санација оџака и монтажа носача заставе на фасади.

-Укупна вредност наведених радова износи 568 305, 32 динара – рекла је Ксенија Радуловић, директорка Музеја.

Музеј је основан 1950. године и смештен је у приземној кући површине 250 квадрата, представља објекат од посебног значаја за културу Србије, а с обзиром да је у питању најстарија приватна сачувана кућа у Београду, подигнута 1836. године (Божићева кућа).

Од актуелних делатности Музеја Ксенија Радуловић издваја поставке посвећене уметничком раду глумице Љиљане Крстић, балерине и кореографкиње Соње Вукићевић, као и поставке „Моји савременици у карикатури“ где се Јован Ћирилов први пут јавности представио као карикатуриста (чиме се, иначе, деценијама бави), у току је изложба „Хуманитарне представе и концерти у Србији до 1945“.

Музеј последњих година ради на дигитализацији збирки, а посебно је значајан пројекат израде свеобухватне базе података позоришта у Србији. База за коју је програм завршен, а у току је унос података обухвата све репертоаре професионалних позоришта и позоришне личности, с могућношћу укрштања и претраживања.

Такође, у припреми је нови број часописа „Театрон“, који се издваја као један од водећих уметничких часописа у земљи – каже директорка.