“A 5 DANA SOLUNA” – PREGRŠT UTISAKA I POZITIVNE ENERGIJE

Grupa od 40 mladića i devojaka sa Starog grada vratila se iz studijske posete Solunu, ovogodišnjoj Evropskoj prestonici mladih, koju je, od 21. do 26. oktobra, organizovala GO Stari grad i njena Kancelarija za mlade. Studenti, đaci i članovi nevladinih organizacija, izabrani na osnovu javnog konkursa, tokom petodnevne posete imali su sadržajan program i brojne susrete. Obišli su gradsku većnicu i susreli se sa predstavnicima omladinskih organizacija iz oblasti preduzetništva, zaštite životne sredine, volontiranja i nevladinog sektora.

Takođe, posetili su Vizantijski i Arheološki muzej, prisustvovali predavanjima na univerzitetima Šefild i Aristotel, kao i svečanostima povodom Sv. Dimitrija, slave grada Soluna. Nezaboravan deo posete bio je obilazak srpskog vojničkog spomen-groblja Zejtinlik.

– Izuzetno smo zadovoljni kako je projekat ” A 5 dana Soluna” realizovan. Ostvarili smo sve planirane aktivnosti. Posebno bih izdvojio sastanak sa predstavnicima Grada Soluna i predavanja na Aristotel i Šefild univerzitetima, koja su našim studentima prikazala uslove studiranja na grčkim privatnim fakultetima – rekao je koordinator projekta Đorđe Spasić.

Zahvaljujući projektu studijskih poseta evropskim prestonicama mladih i kulture, koji opština i Kancelarija za mlade Stari grad sprovode već četiri godine, do sada je 150 Starograđana, uzrasta od 18 do 30 godina, imalo priliku da se upozna sa značajnim institucijama i kulturnim ustanovama evropskih gradova.

Jedna od učesnica studijskog putovanja je Ana Helajzen, učenica četvrtog razreda Treće beogradske gimnazije.

– Najjači utisak mi je ostavilo druženje sa učesnicima i sa koordinatorima projekta iz starogradske Kancelarije za mlade, zahvaljujući kojima je sve proteklo jako dobro. Upoznala sam se sa radom univerziteta u Grčkoj, tako da bih prvo izdvojila predavanje kanadskog profesora o liderstvu na Šefild univerzitetu. Meni je najviše značio kontakt sa ljudima iz UNESKO – a, pošto planiram da volontiram u nekoj nevladinoj organizaciji, a UNESKO je jedna od mojih opcija – kaže Ana, i dodaje da namerava da studira u inostranstvu međunarodne odnose, a nada se da će učestvovati i u novim projektima Kancelarije za mlade.

Podsećamo da je prva grupa mladih Starograđana 2010. godine posetila nemački grad Esen, tadašnju EU prestonicu kulture. Projekat je nastavljen 2011. upoznavanjem finskog grada Turku i Talina u Estoniji. Sledili su portugalski Gimaraeš, Braga i Porto (2012), a prošle godine je 25 mladih posetilo Košice u Slovačkoj. Delegacija od 24 talentovana učenika starogradskih srednjih škola boravila, od 16. do 21. septembra ove godine, u studijskoj poseti prestonici EU – Briselu, koja je realizovana uz podršku Delegacije Evropske unije u Srbiji, opštine Stari grad i Beogradske otvorene škole (BOŠ).