GRAD OTVORENOG SRCA

Hiljade Beograđana i gostiju prestonice je 1. januara u Svetogorskoj ulici učestvovalo u tradicionalnoj manifestaciji „Ulica otvorenog srca”, koja se ove godine proširila na teritoriju 11 opština i prerasla u „Grad otvorenog srca”. Građani su se u Svetogorskoj ulici zabavljali u prisustvu glumaca, muzičara, animatora, žonglera i drugih umetnika.Manifestaciju je otvorio predsednik Republike Srbije Boris Tadić, uz prisustvo predsednice opštine Mirjane Božidarević. U „Ulici otvorenog srca” za bebe je prikupljeno oko 2,6 miliona dinara. Prigodan program priređen je i u opštinama Barajevo, Zvezdara, Surčin, Palilula, Rakovica, Savski venac, Obrenovac, Novi Beograd, Mladenovac i Čukarica.

Manifestaciju „Ulica otvorenog srca”, koja i ove godine ima humanitarni karakter, ispred pozorišta „Atelje 212” otvorio je predsednik Republike Srbije Boris Tadić, proglasivši 2012. „Godinom beba”.

– Želim vam da imamo što više beba i da „Godina beba” ne bude samo 2012, već da to bude i svaka naredna godina. Bebe su nešto najbolje što može da nam se dogodi u životu, pa zbog toga deci i bebama koje su danas ovde želim posebno da zahvalim što su učestvovali u otvaranju „Godine beba” – rekao je Tadić.

Humanitarnu akciju su svojim prisustvom podržali predsednik Skupštine grada Beograda Aleksandar Antić i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, a njen zaštitni znak bila je stilizovana benkica, čija cena nije bila niža od 100 dinara. Organizatori i učesnici akcije su posle otvaranja „Ulice otvorenog srca” pošli Svetogorskom ulicom u simboličan „Marš za bebe”.

Direktor Turističke organizacije Beograda Dejan Veselinov istakao je da rekordan broj posetilaca ove manifestacije potvrđuje da je Beograd grad otvorenog srca.

– U ovu godinu smo ušli sa novim Mostom na Adi, koji će i olakšati život u Beogradu i postati turistički simbol grada, a mi ćemo se potruditi da ga predstavimo na pravi način. Prošla godina je bila uspešna za turizam Beograda – broj gostiju povećao se za 13 odsto, a tokom novogodišnjih praznika u našem gradu boravi između 10.000 i 15.000 gostiju. Oni su se sinoć veoma dobro proveli, a njihova bezbednost je bila na visokom nivou. Za turizam grada kakav je Beograd nema ništa bolje od slanja takve pozitivne poruke – rekao je Veselinov.

Posetiocima „Ulice otvorenog srca” tradicionalno je deljeno kuvano vino, a duž čitave Svetogorske ulice na improvizovanim tezgama prodavani su slatkiši, kokice, baloni i suveniri. Posetioci su uživali u raznovrsnom zabavnom i muzičkom programu.

I manifestacija „Grad otvorenog srca” imala je humanitaran karakter – kupovinom crvenih, klovnovskih noseva po ceni od sto dinara, ali i drugih rukotvorina, kao i donacijama građani su pomogli onima kojima je pomoć najnužnija.

Na Starom gradu, u saradnji sa opštinom Vračar, manifestacija je održana u Svetogorskoj ulici, a sav prikupljen novac biće upućen nekoj od ustanova koja brine o deci. Na Zvezdari, na platou UK „Vuk Karadžić”, nastupali su animatori, mađioničari, plesači i „Đura i mornari”, a opštinski funkcioneri građanima su se obratili pesmom na znakovnom jeziku, za koji su prethodno pohađali obuku. Manifestacija je na Čukarici održana na dve bine u Požeškoj ulici, uz brojne izvođače i animatore.

Za građane su pripremljena i zanimljiva dešavanja na platou ispred Doma kulture u Barajevu, kod nove Osnovne škole „Jovan Ristić” u Borči na Paliluli, kao i na uglu ulica Mihaila Petrovića i Kneza Višeslava u Rakovici. Građani su se okupljali i na Trgu Zorana Đinđića, preko puta opštine Surčin, ispred Muzeja „25. maj” na Savskom vencu, na Trgu dr Zorana Đinđića u Obrenovcu i ispred opštine Mladenovac. Opština Novi Beograd organizovala je akcije na četiri lokacije – u Ulici Jurija Gagarina 221, Partizanske avijacije 25, Obrenovačkoj 2a u Ledinama i Bulevaru Mihajla Pupina 167 (kod opštinske zgrade).

„Ulica otvorenog srca” je tradicionalna manifestacija koja je ustanovljena 1988/89. godine i kao takva je ušla u kalendar najznačajnijih kulturnih događaja grada. Kao i svake godine, „Ulicu otvorenog srca”, pod pokroviteljstvom grada Beograda, organizuje Turistička organizacija Beograda, Atelje 212 i opština Stari grad.