SAOPŠTENJE GRADSKE OPŠTINE STARI GRAD POVODOM NAVODA SNS

Povodom saopštenja Srpske napredne stranke, koji je danas, 6. juna 2013. godine, objavio Tanjug (u 12:57), Gradska opština Stari grad poziva SNS da javno saopšti i obavesti sugrađane ako ima saznanja da neko hoće da otme imovinu građana Starog grada.

Opština Stari grad ne troši nenamemenski sredstva kako je SNS naveo. Gradska opština Stari grad je nosilac prava korišćenja JP SRPC „Milan Gale Muškatirović“, pa tako i ima obaveze prema ovom preduzeću. Iz ovog sledi da SNS svojim izjavama obmanjuje javnost.

Naglašavamo da nikakva privatizacija sportskih objekata i imovine građana Starog grada nije moguća, bez zakona koji donosi Skupština Republike Srbije. Opština Stari grad će, u ovom kao i u svakom drugom slučaju, zaštititi svoju imovinu i sprečiti bespravno oduzimanje imovine.

Prema Zakonu o javnoj svojini, koji je donela republička Skupština, nepokretnosti koje su ranije bile u svojini Republike, sada su državna, pokrajinska ili gradska (opštinska) svojina. U konkretnom slučaju, nepokretnosti koje su date na upravljanje JP SRPC „Milan Gale Muškatirović“, jesu svojina Grada Beograda, a nosilac prava korišćenja je Gradska opština Stari grad. Osnovačkim aktom Javnom preduzeću dato je samo pravo da upravlja nepokretnostima.

Drugim rečima, osnivač Gradska opština Stari grad zadržao je sva imovinska prava za sebe, i nepokretnosti ne čine imovinu Javnog preduzeća. Stoga, nepobitno je postojanje imovinskog osnova za ulaganje u sopstvene nepokretnosti, kako od strane Grada, tako i od strane Gradske opštine.

Prema tome, tvrdnja o nenamenskom trošenju budžetskih sredstava ne stoji, pošto građani Starog grada svakodnevno vide rezultat ulaganja opštine u svoj sportski centar. Hiljade dece i drugih korisnika koriste centar koji je u potpunosti obnovljen. Sa renoviranim bazenima i novoizgrađenim olimpijskim bazenom, sportski kompleks „Milan Gale Muškatirović“ je tokom temeljne rekonstrukcije iz ruševine pretvoren u ponos Starog grada i Beograda.