SARADNJA STAROG GRADA I GRČKE OPŠTINE RIGA OD FERE

Grčka opština Riga od Fere i Gradska opština Stari grad potpisaće u nedelju 1. decembra, u 11,00 sati, u zgradi Gradske opštine Stari grad protokol o bratimljenju i time produbiti tradicionalne prijateljske veze koje vežu dva naroda i dve opštine.

Protokol o uspostavljanju saradnje potpisaće predsednik opštine Stari grad Dejan Kovačević i gradonačelnica grčke opštine Elena Laitsou, u prisustvu najviših predstavnika obe opštine.

Pre potpisivanja protokola, u 10,00 sati delegacije opština Rige od Fere i Stari grad položiće vence na spomenik revolucionaru, pesniku i nacionalnom heroju Rigi od Fere, koji se nalazi u istoimenoj ulici Beogradu.

Inicijativa o uspostavljanju saradnje potekla od strane grčke opštine, krajem novembra 2012. godine. Vekovno prijateljstvo srpskog i grčkog naroda, kao i stradanje grčkog nacionalnog junaka Rige od Fere u Kuli Nebojša, te borba dva naroda za slobodu, temelji su budućih odnosa opština Stari grad i Rige od Fere.

Grčki nacionalni junak Riga od Fere (1757-1798) je bio grčki revolucionar, pesnik, nacionalni heroj, i prva žrtva ustanka protiv Osmanskog carstva. Pogubljen je od strane Turaka je u Kuli Nebojša 24. juna 1798. godine.