ČIŠĆENJE SNEGA I LEDA JE OBAVEZA GRAĐANA, STAMBENIH ZAJEDNICA, PREDUZETNIKA I PRIVREDNIH DRUŠTAVA

Odeljenje za komunalne poslove i komunalnu inspekciju Gradske opštine Stari grad apeluje, obaveštava i poziva sugrađane, upravnike stambenih zajednica, vlasnike i korisnike trgovinskih i ugostiteljskih objekata, banaka, zdravstvenih i prosvetnih ustanova i druge, da čiste sneg i uklanjaju led jer je to obaveza po gradskoj Odluci o komunalnom redu.(“Sl. list grada Beograda”, br. 10/2011, 60/2012, 51/2014, 92/2014, 2/2015, 11/2015, 61/2015, 75/2016, 19/2017, 50/2018 i 92/2018)

Ovom Odlukom je propisano da su „za uklanjanje snega i leda sa trotoara širine do 5m koji se nalazi ispred zgrade, odnosno pripadajuće građevinske parcele, ispred poslovnih zgrada i poslovnih prostora, ispred stambeno-poslovnih zgrada, ispred objekata u izgradnji, ispred i oko neizgrađenog građevinskog zemljišta, odgovorna pravna i fizička lica koja koriste te nepokretnosti kao vlasnici, odnosno korisnici nepokretnosti ili kao zakupci ili kao neposredni držaoci te nepokretnosti (Član 36).

Vlasnik, korisnik zgrade, dužan je da uklanja i ledenice sa krova i drugih spoljnih delova zgrada, koja se graniči sa javnom saobraćajnom površinom ili saobraćajnom površinom u javnom korišćenju, radi sprečavanja i otklanjanja opasnosti po život i zdravlje ljudi i bezbednosti dobara i okoline (Član 37).

Ukoliko nije moguće da se ledenice uklone sa zgrada, potrebno je blagovremeno postaviti znake upozorenja, kao i odgovarajuće zapreke radi obilaženja. Ako imate ugovor o održavanju zgrade sa JKP „Gradsko stambeno”, pozvati Sektor za vanredne situacije – vatrogasce na telefonski broj 193, ili neku drugu kompaniju sa kojom je potpisan ugovor o održavanje vaše zgrade.

Komunalna inspekcija će intenzivno kontrolisati izvršavanje navedenih obaveza i preduzimati mere za koje je ovlašćena. Za nepostupanje po gradskoj Odluci predviđeno je izdavanje prekršajnog naloga, na licu mesta u iznosu od 50.000 dinara za pravno lice, i 5.000 dinara za odgovorno lice u pravnom licu, za preduzetnike 25.000 dinara, a prekršajni nalog na licu mesta za fizičko lice iznosi 5.000 dinara.

Odeljenje za komunalne poslove i komunalnu inspekciju opštine Stari grad obaveštava Starograđane i upravnike stambenih zajednica da industrijsku so mogu besplatno da preuzmu u opštinskoj zgrade u Makedonskoj 42, i u SRPC „Milan Gale Muškatirović”.