SAVEZ POTOMAKA RATNIKA SRBIJE OD 1912 – 1920: U SVEČANOJ SALI OPŠTINE ODATA POŠTA STRADALIMA U NATO BOMBARDOVANJU 1999. GODINE

U svečanoj sali Gradske opštine Stari grad, Savez potomaka ratnika Srbije od 1912-1920. godine, opštinska organizacija Stari grad i Gradski odbor za Beograd obeležili su prestanak NATO agresije na SR Jugoslaviju i potpisivanje Kumanovskog sporazuma 1999. godine, a pošta je odata svim stradalim vojnicima, policajcima, građanima i deci.

U programu su učestvovali predsednik opštinske organizacije Saveza potomaka ratnika Srbije od 1912-1920 Ivan Stratimirović, pukovnik Đorđe Aničić, pomoćnik predsednika opštine Stari grad Aleksandar Puača, učenici Prve beogradske gimnazije i mnogobrojni gosti. Prisutni su imali priliku i da pogledaju dokumentarni film „Odbrana našeg neba“, priču o tri meseca neprekidnog bombardovanja naše zemlje i o otporu koji je pružala Vojska SR Jugoslavije.

„Ovom prilikom se sećamo tužnih trenutaka za našu zemlju, žrtava i razaranja, ali se sećamo i simboličnih vojnih pobeda koje su nam mnogo značile poput obaranja neprijateljskog aviona u selu Buđanovci, naših vojnika i policajaca koji su razbijali terorističke grupe takozvane oslobodilačke vojske Kosova. Po završetku bombardovanja hibridni rat protiv naše zemlje zbog Kosova i Metohije se i dalje vodi na diplomatskom nivou, a nastavljen je progon srskog stanovništva i uništavanje svetinja. Zbog toga moramo da nastavimo da negujemo kulturu sećanja i budemo svesni kakvu smo žrtvu podneli u tom sukobu“, rekao je pomoćnik predsednika opštine Aleksandar Puača.

Program je nastavljen kulturno umetničkim nastupima učenika Prve beogradske gimnazije koji su recitovali stihove Dobrice Erića i izveli vokalno instrumentalnu numeru „Volimo te otadžbino naša“, uz podršku profesorke Snežane Filipović.