NA STAROM GRADU OBELEŽEN SVETSKI DAN ŽIVOTNE SREDINE: MOBILNA MINI METEOROLOŠKA STANICA I IZLOŽBA O KLIMATSKIM PROMENAMA U PARKU VOJVODE VUKA NA TOPLIČINOM VENCU

Povodom Svetskog dana zaštite životne sredine Centar za promociju nauke, danas  je, u parku Vovode Vuka na Topličinom vencu, predstavio projekat Terrifica i izložbu o klimatskim promenama, koja je osmišljena u saradnji sa Francuskim institutom.

Događaju su prisustvovali Radoslav Marjanović, predsednik opštine Stari grad, Manuel Buar, direktor Francuskog instituta u Srbiji i dr Tanja Adnađević iz Centra za promociju nauke.

„Za Gradsku opštinu Stari grad zaštita životne sredine je jedan od strateških ciljeva. Zadovoljstvo mi je što je izložba o klimatskim promenama danas na Starom gradu i što kao građani možemo da učestvujemo u anketi i mapiramo probleme kada je u pitanju zaštita životne sredina. Zahvaljujem se Francuskom institutu i Centru za promociju nauke, sa kojima ćemo realizovati brojne projekte u ovoj oblasti jer želimo da zajedno podižemo svest o važnosti zaštite životne sredine. Opština već sprovodi programe i akcije poput ozelenjavanja, reciklaže otpada, postavljanja reciklažnih đubrijera i reciklomata. Svakako da će izgradnja „Linijskog parka“ transformisati ekološku sliku centralne gradske opštine a da će Stari grad postati „zelena oaza “, izjavio je ovom prilikom Radoslav Marjanović predstavajući neke od aktivnosti koje razvijaju ekološku svest sugrađana na zaštiti životne sredine u lokalnoj zajednici.

„Želim da se zahvalim predsedniku opštine Stari grad i njegovom timu na inicijativi da ugoste naš karavan i da izložbu o očuvanju biodiverziteta predstave Starograđanima. Moram da kažem i da se osećam kao kod kuće jer su sedišta našeg instituta i Ambasade Francuske na Starom gradu“, rekao je direktor Francuskog instituta u Srbiji Manuel Buar i dodao da će  ,,Karavan  za klimu” obići sve gradove u Srbiji.

„Dobrodošli na „Karavan za klimu“ koji na Svetski dan zaštite životne sredine gostuje na Starom gradu. Naš zadatak je da rashladimo Beograd, urbano toplotno ostrvo, i da pokažemo koliko, kao građani, možemo da doprinesemo sprečavanju klimatskih promena. Svesni smo da je to globalni problem, ali da bismo ga rešavali treba da krenemo sa lokalnog nivoa i da svako da svoj doprinos u lokalnoj sredini“, rekla je dr Tanja Adnađević,  uz zahvalnost predsedniku opštine Stari grad što je danas domaćin karavanu.

Tim projekta „Terrifica”, koji uz naučnike i stručnjake za klimatske promene već godinu dana mobiliše građane da daju svoj doprinos klimatskim izazovima u Beogradu,  predstavio je prisutnima mini meteorološku stanicu. Zainteresovanim sugrađanima pružene su informacije o sadržaju i funkcionisanju onlajn alata za mapiranje klimatskih izazova u glavnom gradu, uz osnovne informacije o vremenu, klimi i klimatskim promenama. U okviru projekta osmišljena je onlajn mapa na kojoj su sugrađani mogli da zabeleže primere sa kojima se svakodnevno susreću kroz pet kategorija: temperaturu, vodu, vetar, vazduh i zemljište. Na događaju su pokrenute i teme kao što je ozelenjavanje i uređenje zapuštenih javnih površina u centralnoj gradskoj opštini. Starograđani su se informisali o tome kako da svojim aktivnostima  utiču na stvaranje kreativnih i inovativnih rešenja koja će pomoći u borbi protiv klimatskih promena. Predlagali su rešenja za izgradnju zasena putem umetničkih instalacija i zelenila, izgradnju javnih česmi i adekvatnijih autobuskih stajališta u borbi protiv preterane vrućine.

Ovim povodom, volonteri opštine Stari grad simbolično su podelili prisutnim sugrađanima sadnice lavande u cilju podizanja svesti o značaju uzgajanja biljaka u gradskim sredinama i na taj način pružili doprinos očuvanju staništa i biodiverziteta.