IZLOŽBA „SVESTRANI NUŠIĆ“ U BITOLJU I SKOPLJU

U okviru međunarodne saradnje, sa bratskim opštinama Bitoljom i Centar iz Skoplja, Gradska opština Stari grad je pokrovitelj izložbe „Svestrani Nušić“ koja će biti otvorena prvo u Bitolju, u subotu 30. maja, a zatim i u Skoplju.

Izbor Nušićevih karikatura napravio je Jugoslav Vlahović, redovni profesor Fakulteta primenjenih umetnosti. Autor izložbe i odgovarajućeg kataloga je Jelica Stevanović. Ideju za ceo projekat dao je Nebojša Nušić, potomak čuvenog pisca, koji će zajedno sa Brankom Aranđelović, članom Opštinskog veća, biti na otvaranju izložbe u Bitolju.

U Bitolju će se 30. maja održati međunarodni naučni skup na temu. „Srpski konzulat i konzulska Bitola“. Skup će otvoriti počasni konzul Srbije u Makedoniji, Siljan Micevski, učesnike će pozdraviti gradonačelnik Bitolja Vladimir Taleski i Zoran Popović, ambasador Srbije u Makedoniji.
Podsećamo da je Branislav Nušić bio diplomata (pisar i prevodilac konzulata i vicekonzul u Bitolju, Skoplju, Prištini i Solunu). Branislav Nušić je u Bitolju bio i okružni načelnik i za vreme službovanja u ovom gradu dobio je sina i ćerku. U Skoplju je Nušić bio prvi upravnik Narodnog pozorišta 1913. godine.

Krajem prošle godine opština Stari grad je bila pokrovitelj izložbe koja je održana u Narodnom pozorištu povodom obeležavanja 70 godina od smrti čuvenog srpskog komediografa.