OPŠTINA STARI GRAD, BOTANIČKA BAŠTA „JEVREMOVAC” I STAROGRAĐANI ZAJEDNO OBELEŽILI 5. JUN – SVETSKI DAN ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE

Gradska opština Stari grad, Botanička bašta „Jevremovac” i Starograđani danas su zajedno obeležili 5. jun  – Svetski dan životne sredine, kome je prisustvovao i predsednik opštine Radoslav Marjanović, sa saradnicima.

„Danas smo sa Botaničkom baštom simbolično obeležili Svetski dan zaštite životne sredine tako što smo sugrađanima, deci sa roditeljima, našim seniorima i drugim posetiocima omogućili slobodan ulaz, od  9  do 12 časova, uz sadržajan i edukativan program posete sa ekološkim radionicama. O odzivu svedoči veliki broj posetilaca. Saradnja opštine i Botaničke bašte je jako važna jer samo zajedno možemo više da doprinesemo očuvanju zdrave životne sredine, što je najvažnije za sve građane centralne gradske opštine“, naglasio je predsednik Marjanović i podsetio da je u okviru projekta „Zelena mreža Starog grada“ zasađeno preko 160 novih stabala na Dunavskom keju, a da se trenutno uređuju „62 starogradske baštice“.

Naš cilj je da Stari grad postane zelena opština, tako što ćemo svake godine ozeleniti određene javne površine i urbane sredine. Uskoro će OŠ „Drinka Pavlović“ biti prva škola koja će dobiti „zeleni krov“. To je pilot projekat koji će postati model za ozelenjavanje i drugih škola, javnih ustanova i institucija na Starog gradu“, poručio je predsednik Radoslav Marjanović i starijim sugrađanima, učesnicima eko-radionice, poklonio po saksiju „Kućne srećice“, mali dar koji su za njih pripremili naša opština i Botanička bašta „Jevremovac“.

„Veruje se da ova biljka donosi sreću u naše domove. Čuva se u hladu, zaštićena od sunca, sa dosta vlage, a onaj ko je neguje, biće srećan“, poručila je Mira Fiškalović, stručni saradnik Botaničke bašte „Jevremovac i naglasila da je obeležavanje Svetskog dana životne sredine početak uspešne saradnje sa našom opštinom.

„Organizovaćemo puno zajedničkih projekata i eko-radionica za sve naše sugrađane i još mnogo zajedničkih stručno vođenih tura kroz zelenu oazu u srcu grada kakva je Botanička bašta „Jevremovac“, poručila je Mira Fiškalović i povela grupu seniora u obilazak „Staklenika“ i „Japanskog vrta“.

Organizatori su se potrudili da ovaj dan bude sadržajno zanimljiv i edukativan, posebno za najmlađe i njihove roditelje. Program je počeo u 10 sati sa dve ekološke radionice „Kako prepoznati biljke“ za najmlađe posetioce, uzrasta od 7 do 10 godina. Seniori su se upoznali sa „Lekovitim  i začinskim biljem“ i kako negovati „Kućnu srećicu“.

Brojni posetioci „Jevremovca“ danas su posebnu pažnju posvetili izložbi dečijih crteža posvećenih zaštiti životne sredine, koja je krasila prostor u blizini poznatog i obnovljenog „Staklenika“, simbola Botaničke bašte „Jevremovac“.