170 GODINA PRVE DRŽAVNE APOTEKE U SRBIJI

Zdravstvena ustanova „Apoteka Beograd“, 25.11. obeležila je danas 170 godina od osnivanja prve državne apoteke u Srbiji – apoteke „Makedonija“.

U sali za venčavanje opštine Stari grad održan je svečani prijem na kome je domaćine i zvanice pozdravila Mirjana Božidarević, predsednica opštine. U izlogu apoteke izložena je mini muzejska postavka istorijata ustanove. Akcija sniženja proizvoda „Apoteke Beograd„ traje do 29. novembra.

Ova apoteka je u 19. veku u Srbiji bila jedina i prva državna apoteka, a ubrzo i centralni snabdevač lekovima za Beograd i Srbiju. Imala je dobro opremljenu laboratoriju i obavljala je sve hemijske analize po službenoj družnosti. Apoteku je osnovao Mr, ph Pavle Ilić, po nalogu Državnog sovjeta i uz Kneževu saglasnost. Njen prvobitni naziv je bio „Pravitelstvena apoteka“, a nakon otvaranja menjala je ime: od „Dvorske“ i „Vojne“ apoteke, preko „Pravitelstvene“, „Apoteke kod Srpskog grb“a, apoteke „Hilandar“, i sve do današnjeg naziva „Makedonija“ koji je dobila posle Drugog svetskog rata.