170 ГОДИНА ПРВЕ ДРЖАВНЕ АПОТЕКЕ У СРБИЈИ

Здравствена установа „Апотека Београд“, 25.11. обележила је данас 170 година од оснивања прве државне апотеке у Србији – апотеке „Македонија“.

У сали за венчавање општине Стари град одржан је свечани пријем на коме је домаћине и званице поздравила Мирјана Божидаревић, председница општине. У излогу апотеке изложена је мини музејска поставка историјата установе. Акција снижења производа „Апотеке Београд„ траје до 29. новембра.

Ова апотека је у 19. веку у Србији била једина и прва државна апотека, а убрзо и централни снабдевач лековима за Београд и Србију. Имала је добро опремљену лабораторију и обављала је све хемијске анализе по службеној дружности. Апотеку је основао Мр, пх Павле Илић, по налогу Државног совјета и уз Кнежеву сагласност. Њен првобитни назив је био „Правителствена апотека“, а након отварања мењала је име: од „Дворске“ и „Војне“ апотеке, преко „Правителствене“, „Апотеке код Српског грб“а, апотеке „Хиландар“, и све до данашњег назива „Македонија“ који је добила после Другог светског рата.