ŠTAB ZA VANREDNE SITUACIJE GRADSKE OPŠTINE STARI GRAD: STOP PALJENJU VARTE NA OTVORENOM PROSTORU

Štab za vanredne situacije Gradske opštine Stari grad obaveštava Starograđane da je u poslednje vreme povećan broj požara na otvorenom prostoru koji su prouzokovani ljudskim faktorom i nepoštovanjem preventivnih mera zaštite od požara.

Naime, od početka februara na teritoriji Republike Srbije evidentirano je  1.492 požara na otvorenom prostoru, što je enormno povećanje u odnosu na isti period prošle godine kada je ovakvih požara bilo 226.

Ovom prilikom podsećamo i apelaujemo na građane da je Zakonom o zaštiti od požara zabranjeno spaljivanje ostataka strnih useva, spaljivanje smeća na otvorenom prostoru i spaljivanje biljnih ostataka i da je za to zaprećena kazna za pravna lica od 300.000 do 1.000.000 dinara, a za fizička lica 10.000 dinara. Takođe, članom 46. istog Zakona zabranjeno je loženje vatre u šumi na udaljenosti od 200 metara od ruba šume, izuzev na određenim i za to obeleženim mestima. Za nepoštovanje ove odredbe zakona zaprećena je kazna za fizička lica od 10.000 dinara do 50.000 dinara.

Na žalost, svest građana o posledicama koje mogu nastati usled pojave požara na otvorenom još uvek nije dovoljno razvijena, i zato ćemo nastojati da u daljem periodu radimo na podizanju ljudske svesti o posledicama požara koji  predstavljaju realnu opasnost po nastanak veće materijalne štete na građevinskim objektima, objektima infrastrukture i na šumskim kompleksima, ali i realnu opasnost po živote građana.

STOP PALJENJU VATRE NA OTVORENOM PROSTORU