ŠESTI MEĐUGENERACIJSKI SRETENJSKI ŠAH TURNIR „DORĆOLIJADE“ – OPŠTINSKI USLUŽNI CENTAR, SREDA, 14.02. U 11,00 SATI

Povodom Dana državnosti Republike Srbije, Pokret trećeg doba Beograda – ogranak „Dorćolijada“ Stari grad, Gradska opština Stari grad i Savez sportova Stari grad organizuju Šesti međugeneracijski Sretenjski šah turnir Dorćolijade.

Turnir se održava u sredu, 14. februara sa početkom 11 časova u  GO Stari grad , Makedonska 42, u prostorijama  Uslužnog centra (prizemlje opštinske zgrade, ulaz iz Nušićeve ulice)

Tradicionalni međugeneracijski Sretenjski šahovski turnir se organizuje u znak sećanja na Sretenje – 15. februar 1804. godine, kada je u Orašcu počeo Prvi srpski ustanak, ali i na isti dan 1835. godine, kada je u Kragujevcu proglašen prvi srpski Ustav, koji je označio početak državnosti Srbije i koji se danas slavi kao Dan državnosti Republike Srbije.

Na turniru ispred seniora učestvuju šahisti iz opštine Stari grad, gosti iz drugih opština, članovi Šahovskog kluba slepih i slabovidih ‚‚Napredak”, kao i mladi šahisti – učenici starogradskih srednjih i osnovnih škola, i drugi mladi šahisti.

Za osvojena prva tri mesta na ovom turniru, koji elektronski sudi Dragan Babić, internacionalni šahovski sudija, tradicionalno se dodeljuju pehari za prvo, drugo i treće mesto i medalje „Dorćolijade“, a najbolje plasiranom mladom šahisti pripašće i poseban pehar.

Turnir se organizuje pod motom ‚‚Svi smo pobednici“ tako da svi učesnici dobijaju počasne zlatne medalje „Dorćolijade“ za učešće, što će im biti stimulans za dalje bavljenje šahovskom disciplinom.