SARADNJA BEOGRADSKE I SARAJEVSKE OPŠTINE STARI GRAD: SKADARLIJA I BAŠČARŠIJA SU SIMBOLI NAŠIH GRADOVA

Delegacija sarajevske opštine Stari grad, na čelu sa predsedavajućim Opštinskog vijeća Seidom Škaljićem, posetila je danas Gradsku opštinu Stari grad. Domaćini, predsednik Skupštine opštine Stari grad Dušan Petrić, zamenik predsednika opštine Aleksandar Todorović i pomoćnik predsednika Aleksandar Puača, pozdravili su delegaciju bratske sarajevske opštine, koja ove godine učestvuje na 45. Beogradskom sajmu turizma, i izrazili zadovostvo što su ovom posetom obnovljene veze dve opštine.

„Mnogo je zajedničkih tema koji povezuju dva Stara grada. Pored svih izazova, razmenili smo iskustva o tome kako funkcionišu naše lokalne samouprave, upoznali smo goste sa programima koje naša opština pruža sugrađanima, razmenili iskustva kako se rešavaju komunalni i drugi problemi. Obe opštine imaju veliki potencijal za međusobnu saradnju, pogotovo po pitanju kulture, turizma, sporta i ekonomije“, rekao je Dušan Petrić i poručio da je jedna od prvih stvari povezivanje ljudi u Sarajevu i Beogradu.

„Jedan od najvećih privrednih i ekonomskih pokretača naše opšine je razvoj turizma. Usvojili smo dokument „Strategija razvoja Općine Stari Grad Sarajevo za period 2024-2027“ i iz tog razloga smo na štandu Turističke zajednice Kantona Sarajevo, na Beogradskom sajmu turizma, jednoj od najznačajnijih turističkih manifestacija u regionu. Stari grad obiluje potencijalima za kvalitetnu turističku ponudu,  s obzirom na kulturno-istorijske, prirodne, ali i druge vrijednosti“, rekao je Škaljić i dodao da su ovom prilikom u sarajevskoj delegaciji i predstavnici najpoznatijeg starogradskog Kulturno-umjetničkog društva „Baščaršija”, na čelu sa rukovodiocem Namirom Čomagom, kao i Ismet Huseinović, kazandžija sa, regionalno i svetski, poznate sarajevske Baščaršije.

Predstavnici dve starogradske opštine istakli su da je Sporazum o bratimljenju, koji je potpisan pre sedam godina, osnov za saradnju i dalje jačanje prijateljskih odnosa dve lokalne samouprave.

„Sarađivaćemo na razmeni „dobrih praksi“ naših opština, na  planu kulturno-umetničke, privredne  i turističke saradnje, a pre svega na upoznavanju i razmeni mladih, đaka i studenta. Posetu bratskoj opštini nastavljamo u Ustanovi kulture „Parobrod“, poručio je  Seid Škaljić, predsedavajući Opštinskog vijeća sarajevskog Starog grada.

„Svakako da su Baščaršija i Skadarlija simboli naših opština. Trudićemo se da ovu saradnju ponovo oživimo i obnovimo, kao i sve programe koji su intereresu svih naših sugrađana“, poručio je na kraju sastanka Aleksandar Puača, pomoćnik predsednika beogradske opštine Stari grad.