SAVET ZA RODNU RAVNOPRAVNOST: USVOJEN NACRT LOKALNOG AKCIONOG PLANA ZA UNAPREĐENJE RODNE RAVNOPRAVNOSTI NA PODRUČJU GO STARI GRAD ZA PERIOD OD 2024. DO 2026. GODINE

Na sednici Saveta za rodnu ravnospravnost, koja je održana danas, predstavljen je i usvojen finalni tekst Nacrta Lokalnog akcionionog plana za unapređenje rodne ravnopravnosti na području Gradske opštine Stari grad za period od  2024. do 2026. godine (LAP), nakon sprovedene javne rasprava o ovom strateškom dokumentu javne politike, koja je trajala od 28. decembra prošle godine do 11. januara 2024. godine.

Sednici, kojom je predsedavala Nevena Dodić, zamenica predsednika Skupštine opštine Stari grad i predsednica Saveta za rodnu ravnopravnost, prisustvovale su ekspertkinje Ljiljana Marković i Sonja Manojlović, kao stručni konsultatni na izradi ovog strateškog dokumenta, Dušan Petrić, član Saveta za rodnu ravnopravnost i predsednik Skupštine opštine Stari grad, kao i članovi opštinskog Saveta za rodnu ravnopravnost i Radne grupe  za izradu nacrta ovog dokumenta javne politike opštine Stari grad.

„Nacrt lokalnog akcionog plana za unapređenje rodne ravnopravnosti izradila je Radna grupa, obrazovana rešenjem predsednika gradske opštine, u saradnji sa Savetom za rodnu ravnopravnost Gradske opštine Stari grad i ekspertima angažovanim za njegovu“, rekla je Nevena Dodić i naglasila da je opština Stari grad usvojila i Evropsku povelju o rodnoj ravnopravnosti na lokalnom nivou, kojom se obavezala da sledi principe rodne ravnopravnosti i sprovodi odredbe propisane ovom poveljom.

Nacrt Lokalnog akcionionog plana za unapređenje rodne ravnopravnosti na području Gradske opštine Stari grad za period od  2024. do 2026. godine, prisutnima je prezentovala Sonja Manojlović, stručni konsultat, koja je naglasila da je ovaj strateški dokument kreiran tako da daje mogućnosti opštini Stari grad „da u skladu sa svojim nadležnostima sprovodi Plan, da njegove rezultate operacionalizuje i meri kroz specifične indikatore“.

„LAP je dokument javne politike, kojim se na lokalnom nivou operacionalizuju ciljevi i mere koje su date nacionalnom Strategijom za rodnu ravnopravnost za period 2021-2030. godine, i u skladu je sa međunarodnim pravnim okvira, koje čine međunarodni ratifikovani ugovori koji garantuju pravo na ravnopravnost i nediskriminaciju. Tu se pre svega polazi od dokumenata Ujedinjenih nacija, Saveta Evrope i Evropske unije“, rekla je Sonja Manojlović i poručila da je dokument „dobar temelj“ opštini Stari grad da aplicira za određena sredstva, kako kod domaćih tako i kod međunarodnih fondova za finansiranje projekata, što je veoma važno za njegovo sprovođenje.

Kako se LAP realizuje u okviru projekta „Building Gender Equality through Gender Budgeting for Institutional Transformation-BUDGET IT”, u okviru Programa Horizon-WIDERA-2022-ERA-01, koji finansira Evropska komisija, a  u kome pored opštine Stari grad učestvuju partneri iz BiH i Turske, Sonja Manojlović je poručila da je njegova implementacija važna za našu opštinu.

„Ako dobro implementirate ovaj projekat opština Stari grad će postati dobar i pouzdan partner za nove projekte“, zaključila je ekspertkinja za rodnu ravnopravnost Sonja Manojlović.

Javna rasprava o ovom važnom strateškom dokumentu vođena je od 28. decembra prošle godine do 11. januara 2024. godine. Savet za rodnu ravnopravnost i Radna grupa za izradu Nacrta LAP-a za unapređenje rodne ravnopravnosti  je dala saglasnost za usvajanje finalnog teksta dokumenta koji se, u skladu sa propisanom procedurom, upućuje Veću opštine, odnosno Skupštini Gradske opštine Stari grad na konačno usvajanje.

„Rodna ravnopravnost predstavlja osnovno pravo svakog pojedinca i predstavlja važan princip demokratskog sistema. Jedan od prioriteta opštine Stari grad je upravo ostvarivanje rodne ravnopravnosti kao preduslova sveukupnog društveno-ekonomskog razvoja svih građana, muškaraca i žena, dečaka i devojčica, naše lokalne zajednice. Rodno ravnopravna društva najuspešnije teže blagostanju i harmoniji i boljem životu svih njenih građana. Zato je naša misija istinska posvećenost ideji rodne ravnopravnosti, jer sprovođenje tih principa našu zajednicu čini sigurnijom, bezbednijom i zdravijom za sve njene građane i građanke“, rekla je Nevena Dodić, zamenica predsednika Skupštine opštine i predsednica Saveta za rodnu ravnospravnost, i u ime opštine i svih članova Saveta i Radne grupe zahvalila ekspertkinjama Ljiljani Marković i Sonji Manojlović na stručnoj pomoći pri izradi ovog, trećeg strateškog dokumenta javne politike Gradske opštine Stari grad.

PRILOG:

1.Nacrt Lokalnog akcionog plana za unapređenje rodne ravnopravnosti za period od 2024. do 2026. godine

2.Izveštaj o sprovedenoj javnoj raspravi