VITEŠKO KRSTOVDANSKO- BOGOJAVLJENSKO PLIVANJE ZA KRST ČASNI

Tradicionalno plivanje za „Krst časni“ održano je danas, tačno u podne, na veliki hrišćanski praznik Krstovdan, ispred restorana „Bela Vista“, podno Beogradske tvrđave, na Savskom keju.

Organizator  manifestacije je Kraljevski red vitezova, pod pokroviteljstvom kneginje Linde Karađorđević, uz podršku Skupštine Grada Beograda, Gradske opštine Stari grad, JP „Beogradska tvrđava“, Ministarstva unutrašnjih poslova, Žandarmerije i Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ).

Manifestacija je počela svetom liturgijom i osveštavanjem vode u crkvi Ružici, a nastavljena je litijom od kapele svete Petke na Kalemegdanu do ušća Save u Dunav, na mestu srednjovekovne srpske luke iz vremena  Despota Stefana Lazarevića.

U litiji su učestvovali žandarmerija, policijska brigada, pripadnici antiterorističkih jedinica SAJ, pomoćnik predsednika GO Stari grad Aleksandar Puača, Abela Lukovac iz JP „Beogradska tvrđava“, i 40 momaka i devojaka – vitezova i plemkinja, plivača za časni krst. Na čelu litije pripadnici MUP-a su, u svečanim uniformama,  u pratnji najmlađeg učesnika, dvanestogodišnjeg viteza Nemanje Đeloševića, nosili osveštani srednjevekovni krst.

U amfiteatru ispod Beogradske tvrđave, ispred restorana Bela Vista, domaćina ovogodišnje manifestacije, održan je prigodan kulturno-umetnički program, a prisutnima su se obratili pomoćnik predsednika naše opštine Aleksandar Puača, predstavnici JP Beogradske tvrđave, žandarmerije, policijske brigade, rečne policije, SAJ-a, i Hadži Zoran Dušanov Mrđenović, predsednik Kraljevskog Reda Vitezova.

„Velika mi je čast da mogu da vas pozdravim u ime opštine Stari grad. Zahvaljujem svim prisutnim gostima, a pre svega svim učesnicima, jer su nam danas pokazali hrabrost, odvažnost i volju da učestvuju u tradicionalnom plivanju za krst časni, na dan kad je Gospod Isus Hristos kršten u reci Jordan“, rekao je na otvaranju manifestacije Aleksandar Puača, pomoćnik predsednika GO Stari grad.

Pošto su svi plivači obavili zdravstveni pregled u ranim jutarnjim satima, plivanje je moglo da počne. Za „Krst časni“, koji je bio simbolično udaljen 33 metara, u reku je skočilo 40 hrabrih plivača, na čelu sa vitezom Nemanjom, u pratnji Angeline, Jelene i Marije, lepih i hrabrih vitezica. Svi plivači su bili pobednici ove tradicionalne manifestacije, koja se svake godine održava u čast velikih hrišćanskih praznika Krstovdana – krštenja Isusa Hrista u reci Jordan i Bogojavljenja.

Ovu tradiciju je Kraljevski red vitezova zvanično obnovio pre 26. godina, prvi put posle Drugog svetskog rata.