POČELA JAVNA RASPRAVA O NACRTU LOKALNOG AKCIONOG PLANA ZA UNAPREĐENJE RODNE RAVNOPRAVNOSTI NA PODRUČJU GRADSKE OPŠTINE STARI GRAD ZA PERIOD OD 2024. DO 2026. GODINE

Lokalni akcioni plan za unapređenje rodne ravnopravnosti na području Gradske opštine Stari grad za period od  2024. do 2026. godine predstavlja dokument javne politike, kojim se na lokalnom nivou operacionalizuju ciljevi i mere date nacionalnom Strategijom za rodnu ravnopravnost za period 2021-2030. godine. Lokalni akcioni plan se realizuje u okviru projekta „Building Gender Equality through Gender Budgeting for Institutional Transformation-BUDGET IT”, u okviru Programa Horizon-WIDERA-2022-ERA-01, a koji finansira Evropska komisija.

Gradska opština Stari grad je usvojila i Evropsku povelju o rodnoj ravnopravnosti na lokalnom nivou 2017. godine, odlukom Skupštine gradske opštine Stari grad. Na taj način Gradska opština Stari grad se obavezala da će slediti principe rodne ravnopravnosti i sprovoditi odredbe propisane poveljom.

Javna rasprava o ovom važnom strateškom dokumentu počela je  28. decembra 2023. godine i traje do 11. januara 2024. godine.

Nacrt lokalnog akcionog plana za unapređenje rodne ravnopravnosti na području Gradske opštine Stari grad za period od 2024. do 2026. godine, izradila je Radna grupa, obrazovana rešenjem predsednika gradske opštine, broj 020-899/2023. od 11.10.2023. godine, u saradnji sa Savetom za rodnu ravnopravnost na teritoriji Gradske opštine Stari grad i ekspertima angažovanim u okviru realizacije projekta „Building Gender Equality through gender budgeting for Institutional Transformation“.

Opšti cilj projekta je stvaranje institucionalne transformacije koji teži ka inkluzivnoj rodnoj + ravnopravnosti, kroz participativni i kolaborativni proces razmene znanja, umrežavanje, izgradnju kapaciteta i unapređenja reputacije za partnerske institucije. Jedan od rezultata projekta, je i usvojen Lokalni akcioni plan za rodnu ravnopravnost svih partnerskih institucija.

Veće GO Stari grad upućuje Javni poziv predstavnicima državnih organa i organizacija, udruženja građana, privrednih subjekata, stručne javnosti, kao i svim zainteresovanim licima za učešće u javnoj raspravi.

Primedbe, predlozi i sugestije dostavljaju se Radnoj grupi za izradu Nacrta plana preko Obrasca (u Prilogu) na elektronsku adresu:  svukovic@starigrad.org.rs , sa naznakom „Javna rasprava o Nacrtu Lokalnog akcionog za unapređenje rodne ravnopravnosti na području Gradske opštine Stari grad za period od 2024. do 2026. godine, ili poštom na adresu: Radna grupa za izradu Nacrta Lokalnog akcionog plana za unapređenje rodne ravnopravnosti na području Gradske opštine Stari grad za period od 2024. do 2026. godine, Makedonska ulica, broj 42, Beograd sa naznakom „Za Javnu raspravu o Nacrtu Lokalnog akcionog plana za unapređenje rodne ravnopravnosti na području Gradske opštine Stari grad za period od 2024. do 2026. godine“, najkasnije do 11. 01.2024. godine.

Po okončanju javne rasprave Radna grupa će analizirati sve primedbe, predloge i sugestije učesnika u javnoj raspravi i sačiniće Izveštaj o sprovedenoj javnoj raspravi o Nacrtu plana koji će potom objaviti na internet prezentaciji GO Stari grad.

PRILOG:

1.Zaključak o sprovođenju javne rasprave LAP

2. Nacrt LAP – rodna ravnoptavnost

3.Obrazac za dostavljanje komentara