POTPISANI PROTOKOLI O SARADNJI SA BIOLOŠKIM FAKULTETOM I BOTANIČKOM BAŠTOM „JEVREMOVAC“

U Botaničkoj bašti „Jevremovac“ danas je predsednik Gradske opštine Stari grad Radoslav Marjanović potpisao protokole o saradnji sa dekanom Biološkog fakulteta prof. dr Ljubišom Stanisavljevićem i upravnicom Botaničke bašte „Jevremovac“ prof. dr Gordanom Subakov Simić, koji se pre svega odnose na sprovođenje zajedničkih aktivnosti u cilju podizanja svesti građana o zaštiti životne sredine.

„Potpisivanje protokola je veoma važno za opštinu Stari grad i za naše sugrađane jer smo potvrdili zajedničku opredeljenost da partnerski sprovodimo aktivnosti i mere na zaštiti i unapređenju životne sredine, kao i da radimo na edukaciji pre svega najmlađih sugrađana o značaju očuvanja biodiverziteta i zelenila u gradskim sredinama.  U tome ćemo imati stručnu pomoć vrhunskih poznavaoca iz ove oblasti sa Biološkog fakulteta“, rekao je predsednik Marjanović i dodao da će zahvaljujući potpisanom protokolu  Starograđani, uz personalizovanu karticu programa „Stari grad misli na tebe“, ponedeljkom ostvarivati popust od 50 odsto na cenu ulaznice za Botaničku baštu „Jevremovac“.

„U eri klimatskih promena, podizanje zelenih površina i pronalaženje inovativnih načina ozelenjavanja u gusto izgrađenim sredinama, je od ključnog značaja za poboljšanje kvaliteta životne sredine i to je upravo o čemu želimo da naučimo najmlađe sugrađane Starog grada. Stoga ćemo u saradnji sa Botaničkom baštom „Jevremovac“ organizovati niz edukativnih radionica za decu koja pohađaju nastavu u starogradskim predškolskim ustanovama, kao i za učenike osnovnih škola“, istakao je predsednik Marjanović.

Potpisivanje protokola obavljeno je u Staklenoj bašti pod čijim svodom se čuva oko 1000 različitih tropskih, suptropskih i mediteranskih vrsta biljaka, što je čini simbolom Botaničke bašte „Jevremovac“, koja je osnovana 1874. godine, na predlog Josifa Pančića. Samo otvoreni prostor Botaničke bašte sadrži biljni fond od preko 1300 vrsta grupisanih u geografske i ekološke celine, što ovaj prostor čini plućima centra grada. Herbarijum Instituta predstavlja jednu od najznačajnijih i najbogatijih herbarskih zbirki ne samo u Srbiji, već i na području čitave Jugoistočne Evrope, a bogati fond Biblioteke je jedna je od najstarijih i najbogatijih botaničkih biblioteka regiona.

„Drago mi je da smo na ovaj način po prvi put ozvaničili saradnju sa našom opštinom. Nadamo se da će ta saradnju biti uspešna“, izjavio je ovim povodom dekan Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu prof. dr Ljubiša Stanisavljević.

„Protokol o saradnji sa opštinom Stari grad je izuzetno važan za Botaničku baštu. U razgovoru sa predsednikom Marjanovićem, kao i kroz dogovor naših timova, već smo predvideli određene ciljeve koje želimo da ostvarimo. Pre svega mislim na edukaciju sugrađana o važnosti zaštite životne sredine i biodiverziteta. Opština će nam, sa svoje strane, pomoći da Botaničku baštu obeležimo edukativnim, informativnim tablama za posetioce, kao i oko drugih infrastrukturnih projekata“, poručila je upravnica Instituta za botaniku i Botaničku baštu „Jevremovac“, prof. dr Gordana Subakov Simić.

Prilikom potpisivanja protokola u Staklenoj bašti, predsednik opštine Radoslav Marjanović posetio je izložbu „Agava“ koja pored različitih primeraka ovih sukulentnih biljaka, sadrži i izložbu fotografija, keramike i video radova inspirisanih agavama uz prateće edukativne sadržaje. Izložba je zvanično otvorena 4. februara i trajaće dve nedelje.