DOSTUPNOST USLUGA MENTALNOG ZDRAVLJA U ZAJEDNICI U OKVIRU SISTEMA SOCIJALNE ZAŠTITE

Udruženje „Prostor“, u saradnji sa opštinom Stari grad, organizovalo je danas u prostorijama opštinskog Uslužnog centra, okrugli sto pod nazivom „Dostupnost usluga mentalnog zdravlja u zajednici u okviru sistema socijalne zaštite”. Učesnici današnjeg radnog sastanka bili su Sandra Perić, direktorka Komore socijalne zaštite, Jelena Janković, socijalna radnica iz Instituta za mentalno zdravlje, Nataša Todorović iz Crvenog krsta Srbije, Dejan Vukšić, šef Odseka i Brajović Spasić Bojana iz Odseka za društvene delatnosti Uprave GO Stari grad, dr Jasmina Tanasić iz Stalne konferencije gradova i opština, Snežana Stojanović, dipl. socijalna radnica, Aleksandra Filipović Nikolić i Irena Stojadinović iz PIN-a (Mreža psiho-socijalnih inovacija), i Milica Kesić Aleksić  iz Fondacije „Trag“.

Predsednica Udruženja „Prostor“ Mina Aleksić, pozdravila je prisutne i naglasila da se ovaj radni sastanak, sa koga se očekuju sugestije i predlozi učesnika, realizuje u okviru projekta „Psihijatr(i-JA) – uključivanje lokalnih institucija i građana u unapređenje usluge mentalnog zdravlja u zajednici“ koji se sprovodi u okviru programa podrške javnom zagovaranju „Pokret Polet“ koji finansira Evropska unija, a sprovodi „Trag fondacija“, u partnerstvu sa Centrom za socijalnu politiku i u saradnji sa Koalicijom za razvoj solidarne ekonomije – „KoRSE“.

„Okrugli sto se bavi izradom predloga novog Programa unapređenja socijalne zaštite na opštini Stari grad, iz ugla mentalnog zdravlja, jer se naše Udruženje dugi niz godina bavi razvojem usluga iz ove oblasti i pružanjem psihosocijalne podrške korisnicima psihijatrijskih usluga u lokalnoj zajednici“, poručila je Mina Aleksić i predstavila članice Udruženja Jovanu Milić, pravnicu, i Jasminu Bogdanović, socijalnu radnicu, koje su učestvovale u ovom projektu, i danas ga prezentovale  na ovom okruglom stolu.

„Zahvalni smo opštini Stari grad koja nam je ustupila sve raspoložive podatke. Publikacija „Dostupnije usluge zaštite mentalnog zdravlja građanima na teritoriji GO Stari grad”, koju je naše udruženje nedavno objavilo predstavlja početni okvir, sa analizom stanja i zaključcima o potrebama za razvojem usluga mentalnog zdravlja u lokalnoj zajednici, koja je sprovedena tokom 2022. i 2023. godine“, obrazložila je Jasmina Bogdanović.

Takođe, nedavna istraživanja pokazala su da se oko trećine stanovništva Srbije može smatrati psihološki ugroženim (PIN, 2022), dok su kod svake šeste osobe prisutne smetnje koje zaslužuju pažnju kliničara. Ono što posebno zabrinjava je i da se samo jedna trećina osoba sa teškoćama u domenu mentalnog zdravlja obraća za pomoć stručnim službama – kako zbog nedovoljne dostupnosti besplatnih usluga podrške, nedostatka materijalnih sredstava, ali i samostigmatizacije, kao posledice duboko ukorenjenih predrasuda u društvu o problemima mentalnog zdravlja (PIN, 2022).

Pravnica Jovana Milić je prezentovala preporuke i predloge za unapređenje Programa unapređenja socijalne zaštite GO Stari grad, u skladu sa Strategijom socijalne zaštite 2022/26, koju je usvojila Vlada Republike Srbije.

„Potrebno je proširiti ciljeve postojećeg opštinskog programa, koji je usvojen 2015. godine, da bi se omogućila održivost i kontinuitet u pružanju usluga socijalne zaštite u lokalnoj zajednici, tako što će se odrediti programski prioriteti i mere. To znači da „osobe sa intelektualnim i mentalnim poteškoćama“, moraju biti definisane kao jedan od prioriteta u kategoriji krajnjih korisnika socijalne zaštite. Takođe, deinstitucionalizacija mreže socijalne zaštite podrazumeva otvaranje dnevnih centara za ove korisnike, razvijanje svesti u lokalnoj zajednici i informisanje svih njenih članova o unapređenju života i potreba „osoba sa intelektualnim i mentalnim poteškoćama“, sa njihovim neotuđivim ljudskim pravima i pravu na ekonomsko osnaživanje ove kategorije krajnjih korisnika socijalne zaštite u lokalnoj zajednici“, poručila je Jovana Milić.

Udruženje „Prostor“ očekuje mišljenje, predloge i sugestije od strane svih učesnika kako bi se interesornim i partnerskim pristupom javnog i civilnog sektora opštini ponudili najbolji predlozi za izradu novog Programa za unapređenje socijalne zaštite GO Stari grad, zaključak je današnjeg okruglog stola.