U OKVIRU NACIONALNOG PROGRAMA UNAPREĐENJA ENERGETSKE EFIKASNOSTI DODELJENI UGOVORI PREDSTAVNICIMA 151 LOKALNE SAMOUPRAVE

U okviru nacionalnog programa unapređenja energetske efikasnosti, Ministrstvo rudarstva i energetike dodelilo je u Aranđelovcu ugovore predstavnicima 151 lokalne samouprave, gde je potpisnik bila i Gradska opština Stari grad. U projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima ukupno će biti uloženo četiri milijarde dinara, od čega će Ministarstvo zajedno sa gradovima i opštinama izdvojiti dve milijarde dinara za subvencije građanima koji se prijave za učešće u programu, dok će ostatak finansirati sami građani.

„Ovo je veliki projekat i za lokalne samouprave i za državu i direktna korist za građane, jer će omogućiti da se smanji potrošnja toplotne energije, da računi budu niži za 25 do 30 odsto. Realizacijom ovog projekta uštedeće se toplotna energija koja je jednaka proizvodnji gradske toplane u Nišu. To je ogromna ušteda u ekološkim troškovima i ujedno znači zdraviju životnu sredinu“, rekla je potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike prof.dr Zorana Mihajlović.

Ona je istakla da projekat jeste veliki i složen, ali i da je uspešan, jer ga sprovode zajedno Vlada, opštine i gradovi, kao i građani Srbije.

„Počeli smo prošle godine i pitali smo se da li će sve lokalne samouprave razumeti ideju države i potrebe građana i svi su pokazali da znaju koliko je projekat važan za svaku kuću, svaki stan, za svako domaćinstvo. Ovo nije poslednji javni poziv, biće ih tokom ove godine još. Obezbedili smo u budžetu Ministarstva samo za ovu namenu 250 miliona evra, jer je unapređenje energetske efikasnosti kao da gradimo novu elektranu. Energetska efikasnost je jedan od stubova energetske bezbednosti, koja je pitanje opstanka i razvoja društva i države. Država je obezbedila sve što je potrebno jer razmišljamo strateški, ne samo za danas, već i za naredne decenije“, poručila je ona.

Ministarka je posebno naglasila da Srbija iz obnovljivih izvora energije može dobiti energetsku bezbednost, posebno iz obnovljivih izvora energije, kao što su solarne elektrane, vetroelektrane, biogas i vodonik.

„Ne razmišljamo samo o današnjem danu i ovoj godini, već moramo da vodimo računa kako će Srbija izgledati 2040. i 2050. godine, jer se ceo svet menja. Moramo da učinimo sve da naša zemlja nastavi da se razvija, da omogućimo dalji privredni razvoj, a to nije moguće ukoliko ne osiguramo energetsku bezbednost. To znači sigurna proizvodnja električne energije iz naših kapaciteta, to znači energetska diverzifikacija, tranzicija i zelena energija“, rekla je Mihajlovićeva.

Ministarka je istakla i da je država pravovremenom reakcijom obezbedila dovoljno energije i energenata i da je Vlada donošenjem Uredbe o ograničenju cene naftnih derivata zaštitila tržište, odnosno privredu i građane.