У ОКВИРУ НАЦИОНАЛНОГ ПРОГРАМА УНАПРЕЂЕЊА ЕНЕРГЕТСКЕ ЕФИКАСНОСТИ ДОДЕЉЕНИ УГОВОРИ ПРЕДСТАВНИЦИМА 151 ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ

У оквиру националног програма унапређења енергетске ефикасности, Министрство рударства и енергетике доделило је у Аранђеловцу уговоре представницима 151 локалне самоуправе, где је потписник била и Градска општина Стари град. У пројекат повећања енергетске ефикасности у домаћинствима укупно ће бити уложено четири милијарде динара, од чега ће Министарство заједно са градовима и општинама издвојити две милијарде динара за субвенције грађанима који се пријаве за учешће у програму, док ће остатак финансирати сами грађани.

„Ово је велики пројекат и за локалне самоуправе и за државу и директна корист за грађане, јер ће омогућити да се смањи потрошња топлотне енергије, да рачуни буду нижи за 25 до 30 одсто. Реализацијом овог пројекта уштедеће се топлотна енергија која је једнака производњи градске топлане у Нишу. То је огромна уштеда у еколошким трошковима и уједно значи здравију животну средину“, рекла је потпредседница Владе Србије и министарка рударства и енергетике проф.др Зорана Михајловић.

Она је истакла да пројекат јесте велики и сложен, али и да је успешан, јер га спроводе заједно Влада, општине и градови, као и грађани Србије.

„Почели смо прошле године и питали смо се да ли ће све локалне самоуправе разумети идеју државе и потребе грађана и сви су показали да знају колико је пројекат важан за сваку кућу, сваки стан, за свако домаћинство. Ово није последњи јавни позив, биће их током ове године још. Обезбедили смо у буџету Министарства само за ову намену 250 милиона евра, јер је унапређење енергетске ефикасности као да градимо нову електрану. Енергетска ефикасност је један од стубова енергетске безбедности, која је питање опстанка и развоја друштва и државе. Држава је обезбедила све што је потребно јер размишљамо стратешки, не само за данас, већ и за наредне деценије“, поручила је она.

Министарка је посебно нагласила да Србија из обновљивих извора енергије може добити енергетску безбедност, посебно из обновљивих извора енергије, као што су соларне електране, ветроелектране, биогас и водоник.

„Не размишљамо само о данашњем дану и овој години, већ морамо да водимо рачуна како ће Србија изгледати 2040. и 2050. године, јер се цео свет мења. Морамо да учинимо све да наша земља настави да се развија, да омогућимо даљи привредни развој, а то није могуће уколико не осигурамо енергетску безбедност. То значи сигурна производња електричне енергије из наших капацитета, то значи енергетска диверзификација, транзиција и зелена енергија“, рекла је Михајловићева.

Министарка је истакла и да је држава правовременом реакцијом обезбедила довољно енергије и енергената и да је Влада доношењем Уредбе о ограничењу цене нафтних деривата заштитила тржиште, односно привреду и грађане.