REALIZACIJA PROJEKTA „CENTAR ZA PODRŠKU PREDUZETNIŠTVU MLADIH“: PODRŠKA MLADIMA ZA POKRETANJE SOPSTVENOG BIZNISA

 

Savet za sprovođenje omladinske politike (Kancelarija za mlade) Gradske opštine Stari grad raspisao je Javni konkurs za izbor korisnika projekta  „Centar za podršku preduzetništvu mladih“ i tim povodom održan je drugi po redu sastanak, na kojem je prisustvovao veliki broj učenika srednjih škola i studenata koji su zainteresovani za učešće u ovom projektu, sa predstavnicima opštinskog Odeljenja za društvene delatnosti i projekte razvoja i Regionalne agencije za razvoj i evropske integracije (RAREI).

Gradska opština Stari grad ovaj projekat realizije u partnerstvu sa Regionalnom agencijom za razvoj i evropske integracije (RAREI) zahvaljujući finansijskoj podršci Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije.

„Razvoj preduzetništva od suštinskog je značaja za kompletan razvoj jednog društva, posebno kod mladih koji se sve više opredeljuju za pokretanje sopstvenog biznisa. U tom procesu najvažnija je podrškka države i lokalne samouprave i zajednice gde živite. Kroz časove mentorstva i radne prakse, u program će biti uključen i momenat motivacije mladih ljudi da budu proaktivni i dovoljno motivisani da razmišljaju u pravcu pokretanja svog biznisa“, rekao je na sastanku sa mladima rukovodilac opštinskog Odeljenja za društvene delatnosti i projekte razvoja Bojan Bojić.

 

Opšti cilj projekta je stvaranje i unapređenje uslova kojima se podstiče preduzetništvo mladih i njihovo lično i profesionalno usavršavanje na teritoriji GO Stari grad.

„Ideja projekta je da petnaest mladih ljudi, koji budu prošli na konkursu, dobiju i steknu znanje i veštine za razvijanje poslovnih ideja za zanimanja kojima stvarno žele da se bave. Istovremeno, na ovaj način jačaju se i kapaciteti lokalne Kancelarije za mlade kroz opremanje i nabavku savremene opreme za realizaciju sadašnjih i budućih projektnih aktivnosti“, dodao je Bojan Bojić.

Nikola Vujinović iz Regionalne agencije za razvoj i evropske integracije (RAREI) kaže da je osnovna ideja projekta da kancelarije za mlade na lokalnom nivou pružaju sve neophodne informacije mladima koji žele da počnu svoj posao.

„Prosveta u Srbiji ne razvija preduzetnički duh kod mladih kao vrednost, tako da je taj posao poveren kancelarijama za mlade gde država pruža velike mogućnosti za samozapošljavanje. Bitno je da mladi o svemu budu informisani“, rekao je Nikola Vujinović (RAREI).

Projekat „Centar za podršku preduzetništvu mladih“ se sastoji iz tri dela – unapređenje kapaciteta Kancelarije za mlade, radionice i obuka, i mentorstvo, što daje veliki doprinos realizaciji strateških ciljeva Nacionalne strategije za mlade 2015-2025 u pogledu unapređenja zapošljavanja i izgradnji bolje perspektive za sticanje kvalifikacija i razvoj kompetencija i inovativnosti mladih.