OTKRIVEN SPOMENIK JERNEJU KOPITARU, VELIKOM SLOVENAČKOM LINGVISTI I SLAVISTI

Spomenik Jerneju Kopitaru, čuvenom slovenačkom lingvisti i slavisti, otkriven je na platou između ulica Palmotićeve i Džordža Vašingtona. Spomen-obeležje Kopitaru dar je Ljubljane Beogradu baš kao što je Beograd poklonio Ljubljani spomenik Vuka Stefanovića Karadžića. Konkurs za spomenik organizovala je Gradska uprava Ljubljane i u konkurenciji 11 radova prva nagrada pripala je slovenačkom vajaru Matjažu Počivavšeku. Projekat javnog prostora u centru Beograda gde je spomenik postavljen potpisao je slovenački arhitekta Rok Žnidaršič.

Otkrivanju spomenika prisustvovali su gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković, zamenik gradonačelnika Goran Vesić, arhitekta Rok Žnidaršič, predsednik Gradske opštine Stari grad Radoslav Marjanović, ambasador Slovenije u Srbiji Damjan Bergant, kao i mnogobrojni predstavnici Grada Beograda.

Prema rečima čelnika dva glavna grada Srbije i Slovenije, spomenik Jerneju Kopitaru simbol je srpsko slovenačkog prijateljstva.

„Ponosan sam što su Ljubljana i Beograd pobratimljeni gradovi a još veći ponos je prijateljstvo između ova dva naroda. Želim Srbiji i Beogradu da nastave sa putem razvoja i da Srbija što pre postane članica Evropske unije kako bismo i na tom polju sarađivali. Između Srbije i Slovenije nikada nije bilo problema, ni na području politike ni na području privrede. Naša saradnja pokazuje put kojima sve države u Evropi treba da krenu, bez rata“, rekao je gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković.