ODRŽANA NACIONALNA KONFERENCIJA „VRŠNJAČKA PODRŠKA JE NAJBOLJA PODRŠKA: VRŠNJAČKO MENTORSTVO ZA MLADE IZ SISTEMA SOCIJALNE ZAŠTITE“

Centar za pozitivan razvoj dece i omladine CEPORA, u saradnji i uz podršku opštine Stari grad, organizovala je dvodnevnu Nacionalnu konferenciju „Vršnjačka podrška je najbolja podrška: Vršnjačko mentorstvo za mlade iz sistema socijalne zaštite“.

Konferencija, u čijem je fokusu je bila promocija modela vršnjačkog mentorstva i mogućnosti njegove primene u sistemu socijalne zaštite Republike Srbije, održana je 23. i 24. marta u skladu sa propisanim epidemiološkim merama i ograničen broj učesnika u Velikoj sali opštine Stari grad.

Učesnike iz civilnog i javnog sektora koji se bave radom sa mladima iz sistema socijalne zaštite ispred domaćina, opštine Stari grad, pozdravio je pomoćnik predsednika opštine zadužen za oblasti ekonomskog razvoja, urbanizma, omladinske politike i sporta Aleksandar Puača.

„Jedan od prioriteta opštine Stari grad je podrška i partnerstvo sa svim organizacija javnog i civilnog sektora koje u svom radu imaju za cilj unapređenje društvenog položaja i kvalitetniji život mlade generacije, kako na Starom gradu, tako i našoj zemlji. Opštinski Savet za sprovođenje omladinske politike (Kancelarija za mlade) radi na unapređenju položaja mladih i realizuje programe i projekte iz oblasti omladinske politike  u skladu sa Nacionalnom strategijom i akcionim planovima za mlade“, rekao je Aleksandar Puača i poželeo učesnicima uspešan rad.

Nacionalna konferencija je realizovana u okviru projekta „Vršnjački mentori u akciji: socijalna inkluzija kroz vršnjačko mentorstvo”, koji sufinansira Evropska komisija kroz Erazmus Plus program Evropske unije.

„Na konferenciji su učestvovale kolege iz organizacija civilnog i javnog sektora. Upoznali smo se sa primerima „dobre prakse“ u zemljama u kojima je vršnjačko mentorstvo razvijeno, kao i o mogućnostima i modelima primene kod nas kako bi se mladi koji izlaze iz sistema socijalne zaštite osnažili u svim segmentima svakodnevnog života, kroz partnerstvo sa mentorima – vršnjacima koji su već imali slično iskustvo. Naravno, uz stručni nadzor profesionalaca iz ovog sektora. Partnerstvo je ključna reč i zato smo zahvalni opštini Stari grad što je prepoznala potencijal vršnjačkog mentorstva i značaj partnerstva sa organizacijama civilnog društva koje se bave mladima“, istakla je Lidija Bukvić Branković direktorka Centra za pozitivan razvoj dece i omladine – CEPORA.

Konferencija je održana u tri tematske celine. U prvom delu o „Vršnjačkom mentorstvu“, samom projektu, modelima, treningu mentora, iskustvima, dobroj praksi u primeni programa, kao i vodiču za programe vršnjačkog mentorstva sa mladima iz sistema socijalne zaštite govorili su Lidija Bukvić Branković, Vesna Popović i Marija Jovanović iz Centra za pozitivan razvoj dece i omladine. U drugom delu,  o „Mogućnostima primene modela vršnjačkog mentorstva“, kroz iskustvo mladih i vršnjačkih mentora, o mogućnostima primene u sistemu naše socijalne zaštite, kao i primene u omladinskom radu i jedinstvu civilnog i javnog sektora u implementaciji vršnjačkog mentorstva govorili su Aleksandar Dikić i Denis Ćulahović iz Udruženja mladih „Moj krug“, Lazar Milošević iz Centra za integraciju mladih, Nemanja Obradović iz Nacionalne asocijacije praktičara omladinskog rada (NAPOR) i Boris Radaković, predsednik Saveta za sprovođenje omladinske politike – Kancelarije za mlade opštine Stari grad.

„Opština i Kancelarija za mlade Stari grad su podržali program vršnjačkog mentrostva. Partnerska saradnja organizacija civilnog i javnog sektora su garancija održivosti projekata koji rešavaju konkretne probleme mlade generacije u lokalnoj zajednici i našem društvu. Nacionalna konferencija je naša prva zajednička aktivnost. Očekujemo nastavak saradnje na razvoju servisa i programa koji za cilj imaju unapređenje socijalnog  položaja mladih sa Starog grada“, poručio je Boris Radaković  u svom obraćanju učesnicima konferencije.

U završnom delu konferencije održan je okrugli sto o svim aspektima Nacionalne konferencije „Vršnjačko mentorstvo za mlade iz sistema socijalne zaštite“.