ОДРЖАНА НАЦИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЈА „ВРШЊАЧКА ПОДРШКА ЈЕ НАЈБОЉА ПОДРШКА: ВРШЊАЧКО МЕНТОРСТВО ЗА МЛАДЕ ИЗ СИСТЕМА СОЦИЈАЛНЕ ЗАШТИТЕ“

Центар за позитиван развој деце и омладине ЦЕПОРА, у сарадњи и уз подршку општине Стари град, организовала је дводневну Националну конференцију „Вршњачка подршка је најбоља подршка: Вршњачко менторство за младе из система социјалне заштите“.

Конференција, у чијем је фокусу је била промоција модела вршњачког менторства и могућности његове примене у систему социјалне заштите Републике Србије, одржана је 23. и 24. марта у складу са прописаним епидемиолошким мерама и ограничен број учесника у Великој сали општине Стари град.

Учеснике из цивилног и јавног сектора који се баве радом са младима из система социјалне заштите испред домаћина, општине Стари град, поздравио је помоћник председника општине задужен за области економског развоја, урбанизма, омладинске политике и спорта Александар Пуача.

„Један од приоритета општине Стари град је подршка и партнерство са свим организација јавног и цивилног сектора које у свом раду имају за циљ унапређење друштвеног положаја и квалитетнији живот младе генерације, како на Старом граду, тако и нашој земљи. Општински Савет за спровођење омладинске политике (Канцеларија за младе) ради на унапређењу положаја младих и реализује програме и пројекте из области омладинске политике  у складу са Националном стратегијом и акционим плановима за младе“, рекао је Александар Пуача и пожелео учесницима успешан рад.

Национална конференција је реализована у оквиру пројекта „Вршњачки ментори у акцији: социјална инклузија кроз вршњачко менторство”, који суфинансира Европска комисија кроз Еразмус Плус програм Европске уније.

„На конференцији су учествовале колеге из организација цивилног и јавног сектора. Упознали смо се са примерима „добре праксе“ у земљама у којима је вршњачко менторство развијено, као и о могућностима и моделима примене код нас како би се млади који излазе из система социјалне заштите оснажили у свим сегментима свакодневног живота, кроз партнерство са менторима – вршњацима који су већ имали слично искуство. Наравно, уз стручни надзор професионалаца из овог сектора. Партнерство је кључна реч и зато смо захвални општини Стари град што је препознала потенцијал вршњачког менторства и значај партнерства са организацијама цивилног друштва које се баве младима“, истакла је Лидија Буквић Бранковић директорка Центра за позитиван развој деце и омладине – ЦЕПОРА.

Конференција је одржана у три тематске целине. У првом делу о „Вршњачком менторству“, самом пројекту, моделима, тренингу ментора, искуствима, доброј пракси у примени програма, као и водичу за програме вршњачког менторства са младима из система социјалне заштите говорили су Лидија Буквић Бранковић, Весна Поповић и Марија Јовановић из Центра за позитиван развој деце и омладине. У другом делу,  о „Могућностима примене модела вршњачког менторства“, кроз искуство младих и вршњачких ментора, о могућностима примене у систему наше социјалне заштите, као и примене у омладинском раду и јединству цивилног и јавног сектора у имплементацији вршњачког менторства говорили су Александар Дикић и Денис Ћулаховић из Удружења младих „Мој круг“, Лазар Милошевић из Центра за интеграцију младих, Немања Обрадовић из Националне асоцијације практичара омладинског рада (НАПОР) и Борис Радаковић, председник Савета за спровођење омладинске политике – Канцеларије за младе општине Стари град.

„Општина и Канцеларија за младе Стари град су подржали програм вршњачког ментроства. Партнерска сарадња организација цивилног и јавног сектора су гаранција одрживости проjеката који решавају конкретне проблеме младе генерације у локалној заједници и нашем друштву. Национална конференција је наша прва заједничка активност. Очекујемо наставак сарадње на развоју сервиса и програма који за циљ имају унапређење социјалног  положаја младих са Старог града“, поручио је Борис Радаковић  у свом обраћању учесницима конференције.

У завршном делу конференције одржан је округли сто о свим аспектима Националне конференције „Вршњачко менторство за младе из система социјалне заштите“.