ZAVRŠEN ČETVRTI PROGRAM STRUČNE PRAKSE OPŠTINE STARI GRAD: PRAKTIKANTIMA DODELJENJA UVERENJA, ZAHVALNICE I PREPORUKE ZA USPEŠNE POSLOVNE KARIJERE

Zamenica načelnika Uprave opštine Stari grad Nataša Gavrilović i pomoćnik predsednika opštine Aleksandar Puača, pomoćnik predsednika dodeli su danas četrnaest sertifikata praktikantkima koji su uspešno završili tromesečni program stručne prakse u organizacionim jedincama opštinske Uprave.

„Ovo je bio četvrti ciklus stručne prakse, kroz koju se tokom protekle dve godine 74 studenata i diplomaca Univerziteta u Beogradu  upoznalo sa radom organizacionih jedinica starogradske Uprave i Ustanove kulture  „Parobrod“. Prema izveštajima mentora, rukovodilaca odeljenja i službi, poverene zadatke ste obavljali uspešno, savesno i odgovorno“, poručio je akademcima pomoćnik predsednika opštine Aleksandar Puača i naglasio da opština Stari grad i njena Kancelarija za mlade sprovode brojne programe u skladu sa Nacionalnom strategijom za mlade (2015-2025).

„Nadam se da ste imali priliku da znanje stečeno na studijama primenite u praksi. U protekom periodu opština je širom otvorila vrata obrazovanim i mladim ljudima,  sa ciljem da kroz praktični rad steknu dodatna znanja i iskustva koja će im omogućiti da se zaposle, da se ekonomski osamostale i osnaže, i naravno, da ostanu u našoj zemlji“,  rekao je Aleksandar Puača.

„Stručna praksa se pokazala kao odličan i koristan program. Ujedno, ona je i dobra poslovna šansa i preporuka za ove mlade ljude, posebno ako imamo u vidu proces prirodnog odliva stručnog kadra u držanoj upravi“,  ocenila je Nataša Gavrilović, zamenica načelnika Uprave praktične strane ovog opštinskog programa, koji će se nastaviti početkom sledeće godine.

Pitali smo praktikante za njihova iskustva. Svi ističu da je tri meseca prošlo brzo i dinamično, da su njihova iskustva pozitivna, posebno jer su naišli na dobar prijem kod starijih kolega koje su se trudile da im prenesu stručno znanje, da ih poduče i isprave eventualne greške u radu.

Milica Janićijević, student četvrte godine politikologije na Fakultetu političkih nauka (FPN), bila je na praksi u Odeljenju za skupštinske poslove, poslove Veća i predsednika, u vreme pripreme i sprovođenja dva važna opštinska programa i javna konkursa – energetske efikasnoti i „Stari grad misli na zgrade“.

„Naučila sam mnogo, pre svega kako se opština trudi da pomogne sugrađanima, kako bi bolje živeli. To je za mene značajno iskustvo za buduću profesionalnu karijeru nakon završetka studija“, istakla je Milica.

Petar Raković, takođe student FNP-a je tri meseca proveo u timu UK „Parobrod“ i kako kaže jako je prijatno iznenađen saznanjem šta to sve opština Stri grad čini u oblasti kultutre kako bi ova ostanova ponudila besplatne i sadržajne kulturne programe svojim sugrađanima.

„Mislim da se UK „Parobrod“ afirmisala kao jedna od najboljih opštinskih ustanova kulture i da je postala neizbežno mesto umetničkih dešavanja, izložbi, književnih razgovora i tribina, kao i drugih zanimljivih programa ne samo na Starom gradu, već i u Beogradu“, poručio je Petar.

Praktikant Matija Urošević je završio psihologiju na Fakultetu za medije i komunikacije. Tromesečnu praksu je proveo u Odseku za ljudske resurse gde je, kako kaže, naučio kako izgleda raditi „sa one strane šaltera jedne opštine“.

„Moja očekivanja su ispunjena. Pod nadzorom mentora upoznao sam se sa rešavanjem raznih zahteva, izradom rešenja, ugovora… sa svim  standardnim poslovima ovog odseka. Starije kolege su bile izuzetno predusetljive, stručne i profesionalne. Rekao bih da smo prihvaćeni „raširenih ruku i otvorenog srca“, poručuje mladi psiholog Matija