GRADSKA OPŠTINA STARI GRAD FINANSIJSKI PODRŽALA UDRUŽENJA I PROJEKTE U OBLASTI KULTURE

Predsednik Gradske opštine Stari grad Radoslav Marjanović potpisao je protokol o saradnji sa deset udruženja koja su učestvovala na Javnom konkursu za finansiranje i sufinansiranje projekata u oblasti kulture, za šta je iz budžeta opštine za 2022. godinu izdvojeno četiri miliona dinara. Komisiji za izbor projekata u kulturi dostavljena su 22 predloga, a na Konačnoj listi vrednovanja i rangiranja prijavljenih projekata našlo se deset udruženja koja ispunjavaju uslove predviđene Javnim konkursom iz februara ove godine. Teme ovogodišnjih projekata su muzički, likovni, vizuelni i literarni programi, kao i očuvanje kulturno-istorijskog nasleđa i negovanje kulture sećanja.

„Opština Stari grad je finansiranjem projekata u oblasti kulture pokazala da je otvorena za sve vrste savremenog stvaralaštva, kao i za one koje se bave kulturnim nasleđem i negovanjem tradicije nacionalnih manjina. Prioritet nam je stvaranje širokog kruga publike, od dece i omladine, za koje će se organizovati različite radionice, pa do najstarijih sugrađana koji će moći da uživaju u raznovrsnom i kvalitetnom umetničkom programu. Sa druge strane, ulaganjem u kulturu želimo da motivišemo sve mlade umetnike koji su dobili sredstva na konkursu da uspešno nastave svoju umetničku karijeru ili karijeru menadžmenta u kulturi.“, rekao je predsednik opštine Radoslav Marjanović.

Sredstva iz budžeta opštine za 2022. godinu dobila su sledeća udruženja: Udruženje građana „Fokus art“ za projekat „Bioskop od srca“, Udruženje građana BB art“ za projekat „Klasika za najmlađe“, Udruženje „Jezikofil“ za projekat „Čitanje donosi bogatstvo“, Kulturni centar „Dorćol“ za godišnji likovni program“, Udruženje građana „Sonatina“ za projekat „Mali muzikant“, Fond B92 – Kulturni centar „Reks“ za projekat „Bez buke – muzička soba 2022“, Udruženje građana „NS plus“ za projekat“ Skriveni biseri romske kulture“, Organizacija za međugeneracijsku saradnju 35+ za knjigu „Ulice Starog grada – topografija urbanistički razvoj, odonimija“, Udruženje sveslovenske pismenosti za Jedanaesti međunarodni konkurs slovenske pismenosti, Udruženje građana „Dva goluba“ za projekat „Očuvajmo tradiciju“.