VITEŠKO PLIVANJE NA KRST ČASNI

Tradicionalno plivanje za časni krst održano je danas tačno u podne, na veliki hrišćanski praznik Krstovdan, ispred restorana „Bela Vista“, na Savskom keju.

Veliki broj plivača, mladića, devojaka i dece, ali pripadnika starije životne dobi, odvažilo se da u hladnoj vodi zapliva do Bogojavljenskog krsta. Ranije je ispred crkve Ružica na Beogradskoj tvrđavi, nakon održane službe, litija krenula ka Savskom keju.

„Velika mi je čast da mogu da vas pozdravim u ime opštine Stari grad. Zahvaljujem svim prisutnim gostima, a pre svega svim učesnicima, jer su nam danas pokazali hrabrost, odvažnost i volju da učestvuju u tradicionalnom plivanju za krst časni, na dan kad je Gospod Isus Hristos kršten u reci Jordan“, rekao je na otvaranju manifestacije Aleksandar Puača, pomoćnik predsednika GO Stari grad.

Organizator tradicionalne manifestacije plivanja za časni krst je Kraljevski red vitezova, pod pokroviteljstvom kneginje Linde Karađorđević, uz podršku Skupštine Grada Beograda, Gradske opštine Stari grad, JP „Beogradska tvrđava“, Ministarstva unutrašnjih poslova: Žandarmerije i Specijalne antiterorističke jedinice.

Medicinsku podršku, nadzor i kontrolu svih učesnika pružila je ekipa lekara i tehničara iz Doma zdravlja Stari grad, koji su bili prisutni na samom događaju.