ZAVRŠNI SASTANAK UČESNIKA U SWEB PROJEKTU

Opština Stari grad tokom protekle dve godine učestvovala je u razvojno-istraživačkom projektu SWEB, koji ima namenu da obezbedi mobilne servise u javnim službama zemalja Zapadnog Balkana a koje nisu članice EU. Dostupnost usluga, koje se odnose na vladine organizacije, olakšaće stvaranje državne uprave koja je više usmerena ka građanima. Projekat je finansirala Evropska komisija (European Commission).
U projektu je učestvovalo pet organa uprave: opštinaStari grad, opština Tirana iz Albanije, grad SkopljeiAP Vojvodina.Preostali učesnici u projektu- Fraunhofer Institute Fokus iz Nemačke, University of Piraeus Research Centre iz Grčke, Matematički institut SANU i MFC iz Srbije – bili su zaduženi za realizaciju softvera i tehničku podršku.
Zamenica predsednika opštine Ana Danilović izjavila je na završnom sastanku učesnika u ovom projektu, koji je danas održan u opštini Stari grad, da će implementacija SWEB-a i korišćenje mobilnih servisa u poslovanju biti od velike koristi kako za opštinu tako i za građane.
– Platforma SWEB predstavlja siguran način kako se dokumenta koje izdaje opština mogu na najlakši način dobiti i putem mobilnih servisa. Dokumenta je moguće izdavati elektronskim putem, taj način je već osiguran, tajnost podataka je zagarantovana, ali ono što je novina je da takav dokument može biti i sačuvan na mobilnom telefonu i da on ima istu validnost kao i svaki drugi dokument na papiru – rekla je zamenica predsednice opštine Stari grad Ana Danilović.