VOLONTERI OČISTILI PROSTOR OKO NEKADAŠNJEG „ŠUMATOVCA”

Starogradski volonteri danas su na inicijativu predsednice Skupštine zgrade Gordane Najdović i sugrađanke Svetlane Vraneš iz Makedonske 31, 33 i 35, očistili parkić i prostor oko nekadašnje letnje bašte „Šumatovac”.

– Pre nekoliko dana Volonterski servis opštine Stari grad je kontaktirala gospođa Gordana Najdović. Kao i uvek brzo smo se organizovali, i izašli u susret našim sugrađankama – kaže Miloš Marković, koordinator Volonterskog servisa.

Godinama unazad naše dve sugrađanke „biju bitku”; sa gradskim komunalnim preduzećima i prosto ih mole da dođu i počiste smeće ispred “Šumatovca”.

– Ovo je centar grada, na hiljade građana, turista ovuda prođe. Ovo je sramota. Ustajem u pet ujutru i čekam radnike “Gradske čistoće” i molim ih da pokupe prazne čaše od jogurta, flašice od napitaka, papire.

Istina, ovde je samo jedna korpa za đubre, ali oni neće da postave više korpi za otpatke – ogorčeno priča gospođa Najdović i dodaje da svi kojima se obraćala imaju isti izgovor: Nisu nadležni. A ko je? – pitaju se naše sagovornice.

Mnogo još toga muči stanare iz ovih zgrada. Imaju inicijative i želju da sarađuju i pomažu nadležnima u održavanju, ne samo opštine Stari grad, već i čitavog Beograda, ali nažalost nailaze na nerazumevanje.

– Sada znamo da u našoj opštini postoji Volonterski servis. To su ovi mladi ljudi, kojima nije teško da odmah dođu i počiste đubre, na dobrobit svih nas. Zahvaljujem se ovim momcima i Ireni” – kaže gospođa Vraneš.

U današnjoj akciji volonterka Irena je bila jedina devojka koja je učestvovala u čišćenju.

– Ništa mi nije teško, mada moram da priznam da me moji drugari ponekad poštede težih poslova. Želja i cilj su nam isti. Želimo da pomognemo našim sugrađanima da reše probleme, da brže dođu do rešenja, ili da ih uputimo na pravu adresu – kaže Irena Pašić.

Trenutno u Volonterskom servisu GO Stari grad ima 23 volontera. Oni pozivaju sve Starograđane da ukoliko im je potrebna bilo koja pomoć mogu da se jave na telefon 3300 – 509.