VELIKI USPEH UČENIKA MATEMATIČKE GIMNAZIJE

Opština Stari grad svake godine nagrađuje najbolje učenike Matematičke gimnazije, koji zajedno sa svojim profesorima širom sveta postižu veliki uspeh iz matematike, fizike i astronomije. Tim povodom je u opštini Stari grad održan svečani prijem na kojem je predsednica opštine Mirjana Božidarević čestitala svim učenicima Matematičke gimnazije na postignutom uspehu i dodelila im novčane nagrade.
– Naša opština vodi računa o talentovanim učenicima koji pohađaju i osnovne i srednje škole na teritoriji opštine Stari grad. Čestitala bih ovom prilikom i profesorima koji su spremali đake za ova takmičenja – rekla je na svečanoj dodeli nagrada predsednica opštine Mirjana Božidarević.
Na Međunarodnoj olimpijadi iz astronomije, održanoj početkom oktobra ove godine na Krimu u Ukrajini, našu zemlju je predstavljala nacionalna ekipa koju je čiilo sedam učenika Matematičke gimnazije. Sastav ekipe je određen na osnovu rezultata Državnog takmičenja iz astronomije. Zanimljivo je da je u ekipi za ovo takmičenje bila čak i jedna učenica osmog razreda oglednog odeljenja osnovne škole pri Matematičkoj gimnaziji. Na trodnevnom takmičenju u Ukrajini naš tim postigao je veliki uspeh. Milena Milošević (učenica osmog razreda) i Filip Živanović (prva godina) osvojili su zlatnu medalju. Srebrnu medalju osvojili su učenici druge godine Nataša Dragović i Luka Milićević, dok su bronzanu medalju osvojili Stefan Anđelković, učenik prve godine, Aleksandra Dimić i Aleksandar Vasiljković, učenici druge godine.
Međunarodna olimpijada iz matematike ove godine održana je u Vijetnamu. Takmičenje je trajalo dva dana po četiri i po sata, na kojem su četvoro učenika Matematičke gimnazije iz Beograda rešavali po tri zadatka. Najuspešniji je bio Mladen Radojević, koji je prvo mesto podelio sa predstavnikom iz Kine. Od 600 učesnika olimpijade u Vijetnamu Mladen Radojević je jedan od dvojice učenika koji je uspeo da reši jedan od najtežih zadataka koji se ikada pojavio na matematičkim olimpijadama za učenike srednjih škola. Bronzane medalje u Vijetnamu osvojili su Marija Jelić, Dušan Milijančević i Teodor fon Burg. Predstavnik Matematičke gimnazije na Međunarodnom takmičenju iz fizike koje je ove godine održano u glavnom gradu Irana Teheranu bio je Nikola Otašević. On je na ovom takmičenju od strane stručnog žirija dobio pohvalu.