OPŠTINA STARI GRAD: POČETAK JUBILARNOG, 15. CIKLUSA AKCIJE „ĐACI VAS MOLE, USPORITE PORED ŠKOLE“

U svečanoj sali Gradske opštine Stari grad danas je počeo jubilarni, petnaesti ciklus akcije JKP „Parking servis“ – „Đaci vas mole, usporite pored škole“, edukativnom predstavom o pravilnom ponašanju u saobraćaju za 100 đaka prvaka OŠ „Drinka Pavlović“. Početku akcije, sprovedenu u skladu sa propisanim epidemiološkim merama, prisustvovali su zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, predsednik Gradske opštine Stari grad Radoslav Marjanović, direktor JKP „Parking servis” Andrija Čupković, kao i direktorka Nataša Vasić i profesori „Drinke“.

„Izuzetno smo zadovoljni što akcija počinje na Starom gradu i što naši najmlađi sugrađani imaju priliku da kroz edukativnu predstavu i interaktivne radionice, primerene njihovom uzrastu, nauče kako da se bezbedno ponašaju u saobraćaju. Naš cilj je da starogradska deca budu bezbedna na putu do škole, u njoj i u školskim dvorištima. U narednom periodu, u saradnji sa Gradom i „Parking servisom“ dodatno ćemo obezbediti sve prostore oko naših škola“, rekao je Radoslav Marjanović, predsednik opštine Stari grad i naglasio da je kroz izuzetnu saradnju i partnerski odnos opštine i „Parking servisa“ realizovan niz projekata u oblasti bezbednosti u saobraćaja kojima se rešavaju problemi parkiranja postavljanjem parking senzora, kao i planiranjem novih parking zona na Starom gradu.

Edukativnu predstavu za đake-prvake izveo je predavač iz „Parking servisa“ sa saobraćajnim policajcem i maskotom akcije Zebrankom Brinićem, uz popularne pesmice hora „Čarolija“ – „Samo sporo kad ste pored škole“ i „Čuvajte nam đake“. Tako su prvaci „Drinke“, uz pomoć jednostavne i zabavne predstave, naučili kako da pravilno prelaze ulicu, da koriste semafor i tumače saobraćajne znake. Za naučeno i pažnju koju su pokazali najmlađi osnovci ove poznate starogradske osnovne škole nagrađeni su – rancem sa bojankom i bojicama, kao i sa prepoznatljivim fluorescentnim prslukom za bezbedan dolazak u svoju školu, koja se nalazi u Kosovskoj ulici, u centralnom delu opštine Stari grad.

„Ovo je najlepša i najmasovnija edukativna akcija koju sprovodimo već godinama. Na žalost, to nismo mogli da radimo sa prethodnim opštinskim rukovodstvom. Akciju nastavljamo,  obuhvaćene su sve gradske opštine i sve beogradske škole“, naglasio je Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Grada Beograda.

U ovogodišnjoj akciji „Đaci vas mole, usporite pored škole“ učestvuju đaci-prvaci 168 osnovnih škola sa teritorije 17 beogradskih opština.

„U skladu sa preporukama Vlade Republike Srbije i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, naša tradicionalna akcija  organizovuje se u vidu edukativnih predstava u školama, ali i onlajn predavanjima za sve đake, koji pohađaju nastavu od svojih kuća. Ukoliko epidemiološka situacija dozvoli akcija se nastavlja u svim gradskim opštinama. U suprotnom, kao i prošle godine, omogućili smo njeno praćenje putem Jutjub kanala „Parking servisa“. Osim rančeva i fluoroscentnih prsluka za prvake, sve starogradske škole su dobile i sportske rekvizite za časove fizičkog – fudbalske, odbojkaške i košarkaške lopte. Ovo je jedna od akcija koje JKP „Parking servis“ tradicionalno sprovodi i sa kojojom se ponosimo“, izjavio  Andrija Čupković, direktor JKP „Parking servis”.

Društveno-odgovorno javno preduzeće, „Parking servis“ je akciju „Đaci vas mole, usporite pored škole“ pokrenuo 2007. godine i sprovodi je sa ciljem da se poveća bezbednost dece u saobraćaju, kroz edukaciju dece i apele na vozače da vode posebnu brigu o najmlađima.