ULICA OTVORENOG SRCA OKUPILA NA HILJADE BEOGRAĐANA

Manifestacija „Ulica otvorenog srca” je i ovog 1. januara održana u Svetogorskoj na Starom gradu. Iako je već nekoliko godina unazad „izvezena” i na druge beogradske opštine, glavna fešta, sa tradicijom dugom četiri decenije, rezervisna je za potes od Doma omladine do Takovske, koji su ove 2018. po toplom vremenu, preplavile reke posetilaca.

„Ulica otvorenog srca” je tradicionalno otvorena tačno u podne, novogodišnjim čestitkama i porukama Beograđanima ispred Ateljea 212. Posle malog vatrometa, simbolično su „otvoreni” svi punktovi – pjaceta ispred Ateljea 212, „Srpska kafana”, prostor ispred zgrade Opštine Stari grad i Radio Beograda.

Više hiljada Beograđana, mahom roditelja sa decom, starijih sugrađana ali i stranih turista „okupirali” su ulicu tako da je šetnja od opštine Stari grad do Atelja predstavljala pravu malu avanturu.

Na pjaceti ispred opštine Stari grad posetioce je dočekao veliki kotao sa čajem, kao i štandovi na kojima se delio Informator.

– Tradicionalno, opština Stari grad je suorganizator Ulice otvorenog srca. Danas smo Starograđane, goste i ostale posetioce dočekivali čajem dobrodošlice. Razgovaramo i uživamo u ovom prekrasnom danu i karnevalskoj atmosferi, a građani dolaze opušteni i radosni, pa neka Nova godina počne u sreći, zdravlju i veselju – rekao nam je Milan Cerovac, šef Odseka za turizam opštine Stari grad.

U glavnom programu ispred Ateljea 212 dominirao je muzički program namenjen najmlađim sugrađanima. Nastupali su redom Dečiji horo „Čarolija”, orkestar „Srce”, Jana i Irina, srpske predstavnice na dečijoj Evroviziji 2017. godine, dok su duž ulice građane zabavljali mađioničari, žongleri, klovnovi, glumci Teatra „Mimart”, duvački orkestar, ulični svirači. Na humanitarnom punktu „ulice crvenih nosića”, na pozornici ispred starogradske opštinske zgrade smenjivale su se lutkarske predstave, dečiji animatori, Deda Mrazovi, klovnovi, mađioničari, horovi i drugi.

Manifestacija i ove godine imala humanitarni karakter pa su posetioci kupovinom „crvenih nosića”, ali i plavog klovnovskog nosa, pomogli lečenje bolesne dece u zdravstvenim ustanovama u Beogradu.

U okviru tradicionalnog ručka u „Srpskoj kafani” održana je humanitarna aukcija umetničkih predmeta legendi Ateljea 212 i poznatih sportista, a prikupljeni novac namenjen je za kupovinu opreme za intenzivnu negu novorođenčadi Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije „Dr Vukan Čupić”.

„Ulica otvorenog srca” ove godine je obeležila 40 godina od kada je legendarni Milo Vlahović, tadašnji upravnik „Srpske kafane“, u dogovoru sa glumcima „Atljea 212“,izneo pun kazan sa vinom i rakijom tako da su svi prolaznici dobili besplatno posluženje. Od tada je ovaj običaj dobio ime, a potom i tradicionalni karakter novogodišnje svetkovine koju je opština Stari grad od prvog trenutka podržala i pomogla. Vremenom je prerasla lokalne okvire i starogradske granice i postala vlasništvo svih Beograđana.